ACL atenţionează ambasadele statelor UE şi a SUA asupra pericolului fraudării alegerilor de către PSD

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Liderii grupurilor parlamentare ACL din Camera Deputaţilor şi Senat au înaintat miercuri o scrisoare ambasadelor statelor Uniunii Europene şi ambasadei SUA prin care denunţă intenţia abuzivă şi nedemocratică a Guvernului Ponta de a legaliza pentru o scurtă perioadă migraţia politică a aleşilor locali, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de PDL.

„Considerăm că astfel Ponta şi PSD pregătesc fraudarea alegerilor prezidenţiale şi pun în pericol imaginea externă a României ca stat democratic, în care şansele sunt egale între competitori. Am subliniat faptul că prin înregimentarea politică a aleşilor locali ai opoziţiei în PSD şi sateliţii săi se creează în mod deliberat premisele pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie”, se precizează în comunicatul PDL.

Liderii ACL susţin că PSD face presiuni asupra primarilor şi consilierilor PNL şi PDL pentru a trece în barca puterii după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă ce va consfinţi migraţia politică, iar aceste presiuni vor fi dublate de alocări de fonduri în luna septembrie, pentru a accentua migraţia politică.

„Am amintit partenerilor europeni şi americani că, urmărind acelaşi obiectiv al fraudării alegerilor, Guvernul PSD, al cărui premier este şi candidat, a emis o altă ordonanţă de urgenţă prin care modifică, înaintea campaniei electorale, o lege organică pentru a încuraja turismul electoral şi votul multiplu”, se mai afirmă în documentul citat.

Prin această manevră politică, ACL speră că preocuparea constantă a Guvernului SUA şi a Uniunii Europene pentru întărirea statului de drept în România şi respectarea valorilor democratice, inclusiv prin garantarea unor alegeri libere, să poată contribui şi de această dată „la împiedicarea unui comportament abuziv deosebit de grav al PSD, ce va deschide calea fraudării alegerilor prezidenţiale din noiembrie”.

Amintim că preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, vrea ca, într-un termen de 15 zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul, după cum prevede legislaţia aflată în vigoare. Vicepremierul susţine că ordonanţa ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni, argumentând că foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi nu pot schimba tabăra pentru că îşi pierd mandatul.

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.