Abdullah Gul: Protestele din Piaţa Taksim nu înseamnă ''Primăvara turcă''

Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a afirmat marţi seara că protestele împotriva realizării unui proiect de dezvoltare în Parcul Gezi din Piaţa Taksim, în Istanbul, sunt diferite de protestele care au izbucnit în Orientul Mijlociu, relatează miercuri agenţia turcă de presă Anadolu.
Preşedintele Turciei, Abdullah Gul. (HENRIQUES DA CUNHA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.06.2013

Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a afirmat marţi seara că protestele împotriva realizării unui proiect de dezvoltare în Parcul Gezi din Piaţa Taksim, în Istanbul, sunt diferite de protestele care au izbucnit în Orientul Mijlociu, relatează miercuri agenţia turcă de presă Anadolu.

''Protestele din Parcul Gezi nu înseamnă 'Primăvara turcă'. Incidentele din Parcul Gezi sunt de departe mult mai diferite decât incidentele din Orientul Mijlociu. Puteţi vedea în Orientul Mijlociu ţări unde există dezbateri referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale. În acele ţări nu există alegeri libere, opinia publică nu este reflectată şi instanţele judiciare nu sunt la standarde occidentale'', a declarat preşedintele Gul într-o declaraţie postată pe site-ul său oficial.

Subliniind că Turcia este în proces de negocieri cu Uniunea Europeană, preşedintele Gul a afirmat că ţara sa nu va da înapoi niciodată de la situaţia actuală.

''Turcia este o ţară care crede în democraţie, statul de drept şi justiţia funcţionează. Pot exista preocupări referitoare la mediu. Pot exista oameni care militează pentru protecţia mediului ori pentru drepturile animalelor. Opiniile diferite ar trebui să fie respectate. Toate acestea sunt probleme obişnuite care sunt întâlnite în ţările dezvoltate. În urmă cu doi ani, la Londra au fost incendiate maşini, au fost jefuite magazine şi au fost rănite persoane, din cauza unor probleme similare. Opiniile diferite ar trebui să fie respectate. Nimeni n-ar trebui să aibă îndoieli în legătură cu viitorul Turciei'', a afirmat preşedintele Gul.

Anadolu aminteşte că protestele care au izbucnit în urmă cu câteva zile în Parcul Gezi, ca reacţie la un proiect de construcţii în zona respectivă, s-au transformat în demonstraţii la scară naţională împotriva guvernului. Două persoane şi-a pierdut viaţa şi alte zeci au fost rănite în confruntările dintre protestatari şi poliţie, alte câteva sute fiind arestate.

Potrivit ministrului turc de interne, Muammer Guler, pagubele provocate în cursul violenţelor sunt estimate la peste 70 milioane de lire turceşti.

''În cursul protestelor au avut de suferit 280 de locuri de muncă, 6 clădiri publice, 103 vehicule ale poliţiei, 207 vehicule private, o secţie de poliţie şi 11 clădiri de serviciu ale Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ) '', a declarat Guller în parlament.

Referindu-se la evenimentele din Parcul Gezi, ministrul turc pentru afaceri europene şi negociator-şef, Egemen Bagis, a afirmat că protestatarii n-au avut un mesaj comun şi că diferitele grupuri au avut diferite mesaje.

''Cred că ei au protestat animaţi de sentimente sincere. Din păcate au existat şi persoane care n-au fost prietenoase. Dar cred că ceea ce s-a întâmplat n-a fost o coincidenţă. Nu este vorba despre smulgerea a patru copaci din Parcul Gezi'', a declarat Bagis, adăugând că ei erau la curent cu problemele din Turcia.

Bagis a reamintit că el a trăit 17 ani în Statele Unite ale Americi şi că a asistat la o mulţime de proteste, subliniind că forţele de securitate din SUA şi din ţările UE au datoria de a-i împiedica pe protestatari să provoace pagube proprietăţii publice şi celei private.

În opinia ministrului Bagis, lumea trebuie să aibă încredere că Turcia este într-o situaţie mai bună decât în trecut şi că atingerea standardelor UE va plasa ţara pe un loc mai bun.

În schimb, opoziţia turcă este de părere că tinerii le-au dat o lecţie politicienilor turci în cursul protestelor din ultimele zile.

Exprimându-se în cadrul unei reuniuni a grupului său parlamentar, preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP, principalul partid de opoziţie), Kemal Kilicdaroglu, a subliniat necesitatea anchetării poliţiştilor care au folosit forţa în mod disproporţionat împotriva demonstranţilor. ''Lumea a reacţionat în mod extrem'', a spus el.

În opinia sa, evenimentele au provocat până în prezent pagube de 3,3 miliarde de lire turceşti şi a făcut responsabil guvernul pentru aceasta. Ca de obicei, a precizat Kilicdaroglu, guvernul aruncă vina pe CHP.

Kilicdaroglu a afirmat că niciodată n-a fost văzută o astfel de mulţime la vreo reuniune a unui partid politic în Turcia.

''Tineri de la toate partidele, de toate credinţele şi identităţile cer libertate şi democraţie. Politicienii trebuie să reţină această imagine cu foarte multă atenţie'', a spus Kemal Kilicdaroglu.

Liderul CHP a criticat media turce pentru insuficienta mediatizare a evenimentelor. ''A critica media este altceva decât a-i critica pe angajaţii din media. Trebuie să-i respectăm pe toţi angajaţii din media, indiferent de opiniile lor. Ştim în ce condiţii lucrează ei'', a afirmat Kilicdaroglu, estimând că media au fost restricţionate de guvern, ceea ce a deteminat opinia publică să caute informaţii din surse alternative, care sunt media sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor