A scăzut numărul de cazuri de infectare cu HIV de la mamă la copil. Cum ajută UNICEF
alte articole
Cea mai importantă realizare în prevenirea transmiterii HIV, la nivelul ţării noastre, în 2012, a fost reducerea la jumătate a cazurilor de noi infecţii în rândul nou-născuţilor. Dacă în 2010 s-au înregistrat 24 de cazuri noi de transmitere a HIV de la mamă la făt, în 2012 acestea au scăzut la 12.
Tendinţa de scădere a fost observată şi la nivel global, la care numărul cazurilor de infecţie cu HIV în rândul nou-născuţilor s-a redus la jumătate în ultimii doi ani. Totuşi, situaţia nu este la fel de bună la toate categoriile de persoane care sunt afectate de acest virus. Conform statisticilor internaţionale, numărul total de infecţii cu HIV în Europa de Est şi Asia Centrală a continuat să crească.
În perioada 2001 – 2011, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV a crescut de la 970.000 la 1,4 milioane. În aceeaşi perioadă, prevalenţa HIV a crescut în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani, de la 0,2% la 0,5% la fetele tinere şi de la 0,3% la 0,7% la bărbaţii tineri. În perioada 2005-2011, numărul deceselor cauzate de SIDA a crescut cu 21%: de la 76.000 la 92.000, a informat UNICEF.
ONG-urile au ajutat autorităţile pentru a face faţă problemelor legate de creşterea numărului de îmbolnăviri.
“În cadrul programelor noastre a intrat şi problematica HIV şi am avut în vedere mai ales copiii până la 18 ani seropozitivi, femeile gravide seropozitive şi tineretul până la 18 ani. Programele noastre s-au concentrat pe prevenire până în acest an. Până în anul 2000, am avut un nivel de informare scăzut în rândul tinerilor care nu cunoşteau cum se transmite HIV, care sunt riscurile etc. Am lucrat cu Ministerul Sănătăţii la campanii de schimbare a mentalităţii şi de informare”, a declarat, pentru Epoch Times, Codruţa Hedeşiu, coordonator Relaţii Externe şi Presă la UNICEF România.
Cei care au lucrat la aceste programe au avut o misiune dificilă din cauza mentalităţilor existente în România.
“Dacă se ştie la o şcoală că un copil este seropozitiv, el este respins, marginalizat. Copiii în această situaţie nu sunt luaţi în considerare, li se neagă drepturile. E important să stai de vorbă cu părinţii, cu elevii şi profesorii şi să le explici că nu e niciun pericol să stai lângă un copil seropozitiv. Ei trebuie să ştie ce au de făcut dacă respectivul copil se răneşte etc .”, a precizat Codruţa Hedeşiu.
Pe viitor, programele UNICEF îi vor avea în prim-plan pe adolescenţi, o categorie care a fost neglijată în ultima perioada.
“În prezent, elaborăm planul pentru anii următori. Avem un plan-cadru cu Guvernul – ministerele Educaţiei, Sănătăţii şi Muncii, iar pe viitor vrem să ne concentrăm atenţia asupra adolescenţilor care au fost o categorie neglijată în ultima perioadă. Vom desfăşura programe de protecţie şi campanii de informare a adolescenţilor, cu identificarea adolescenţilor vulnerabili şi oferirea de servicii prietenoase de educaţie, protecţie socială şi sănătate”, a anunţat Codruţa Hedeşiu.
Probleme cu tratamentul
Probleme sunt şi cu tratamentul persoanelor infectate, mai ales în Europa de Est şi Asia Centrală, unde accesul universal la tratament este în continuare limitat. Doar un sfert din persoanele eligibile pentru tratamentul antiretroviral îl primesc. Georgia şi România sunt singurele două ţări din regiune care asigură acces universal la tratament antiretroviral pentru mai mult de 60% din persoanele infectate cu HIV.
În această regiune, epidemia se manifestă mai ales în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practică prostituţia şi a partenerilor lor sexuali, precum şi în rândul homosexualilor.
În ţara noastră, de la începutul epidemiei în 1986 şi până în septembrie 2012, au fost înregistrate 18.083 cazuri HIV/SIDA. În aceeaşi perioadă, 6.077 de persoane au murit din cauza SIDA, iar anul acesta au fost înregistrate 543 de noi cazuri. Specialiştii au anunţat că a crescut numărul cazurilor noi de infectare cu HIV transmise pe cale heterosexuală.
“România a înregistrat progrese remarcabile în asigurarea accesului la tratament pentru persoanele care trăiesc cu HIV şi este recunoscută în regiune pentru sistemul de monitorizare a pacienţilor. Provocările la care trebuie să facă faţă România de acum înainte sunt legate de asigurarea continuităţii tratamentului la aceleaşi standarde de calitate, însoţite de măsuri de prevenire a transmiterii HIV în rândul populaţiei tinere şi a grupurilor vulnerabile, prin construirea de programe adresate acestora, inclusiv programe de testare şi consiliere voluntară HIV”, au precizat reprezentanţii UNICEF.
Care e situaţia la nivel internaţional
Biroul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) a raportat anul acesta o scădere cu 50% a cazurilor de infecţie cu HIV în 25 de ţări. Numărul persoanelor care au acces la tratament antiretroviral a crescut cu 63% în ultimele 24 de luni, iar numărul deceselor cauzate de HIV a scăzut cu mai mult de 25% în perioada 2005 – 2011.