O campanie de suprimare a mormintelor în Henan distruge dovezile epidemiei de SIDA.
O politică controversată de "distrugere de morminte" în China centrală elimină dovezile epidemiei de SIDA, precizează experţii şi activiştii. Milioane de cimitire care înconjurau satele unde mulţi ţărani au murit din cauza acestei boli, au fost demolate cu buldozerele, în scopul de a fi transformate în terenuri agricole.
Datele furnizate recent de oficialii locali indică faptul că mai mult de 2 milioane de morminte au fost nivelate din martie, potrivit Morning Post Shanghai. Autorităţile locale din oraşul Zhoukou, provincia Henan, au afirmat că transformarea cimitirelor în terenuri agricole va creşte veniturile agricultorilor.
Cu toate acestea, dr. Gao Yaojie, un specialist chinez de renume în domeniul SIDA, a subliniat recent un alt motiv pentru care autorităţile au dărâmat atât de multe morminte: pentru a distruge definitiv dovezile epidemiei de SIDA din acele locuri.
"Morţii nu pot vorbi. Dar mormintele sunt ultimele lor mărturii că au fost infectaţi cu SIDA din cauza vânzării de sânge. Acesta este modul în care campania de îndepărtare a mormintelor s-a desfăşurat după mai bine de un deceniu", a scris aceasta într-un articol.
Gao a precizat, de asemenea, că unele autorităţi locale au încercat de peste 10 ani să distrugă mormintele din jurul satelor ai căror locuitori au fost infectaţi cu SIDA. Când s-a deplasat în 2003, în judeţul Weishi, provincia Henan, a asistat la obligarea membrilor de familie ai victimelor decedate de SIDA să renunţe la mormintele acestora "deoarece autorităţile au susţinut că au preluat terenuri agricole de la populaţia vie".
Într-un interviu cu Radio Free Asia în 2010, Gao a declarat că populaţia infectată cu HIV a depăşit 10 milioane de persoane în China. "Odată am mers într-un sat afectat de SIDA şi am văzut şase victime îngropate în aceeasi zi", şi-a amintit aceasta.
Autorităţile chineze au negat constant că răspândirea masivă a SIDA în ţară a fost cauzată de colectarea sângelui şi a operaţiunilor de vânzare al acestuia. Gao nu este de acord cu declaraţia oficială. "Oriunde ai sânge de vânzare, ai, de asemenea, şi transfuzii. Se începe cu vânzătorii de sânge, apoi se extinde la transfuzii", a precizat aceasta într-un interviu cu Radio Free Asia, în 2011.
Înainte de a fugi în Statele Unite ale Americii, Gao a călătorit prin Henan, unde a tratat victimele infectate cu SIDA, folosind banii din propria pensie, a avertizat fermierii cu privire la pericolele la care se expun când îşi vând sângele şi a văzut în mod direct efectele epidemiei.
Oraşul Zhoukou este unul dintre locurile care au fost afectate de o rată ridicată a infecţiei cu HIV, potrivit lui Hu Jiaun, un alt activist în domeniul SIDA. Hu i-a relatat unui reporter secret din China că obişnuia să viziteze Henan pentru a cerceta epidemia de SIDA. Acesta a observat că satele în care s-a răspândit SIDA aveau mai multe morminte decât celelalte sate. "Sunt sigur că ele au devenit un punct de reper pe care autorităţile locale nu se bucurau să-l vadă", a explicat acesta.
Hu Jiaun consideră că acesta este unul dintre motivele principale pentru care milioane de morminte au fost distruse. "Multe dintre mormintele celor care au murit de SIDA au dispărut, ca şi cum nu ar fi existat niciodată", a adăugat acesta.
SIDA a devenit o epidemie în Henan la începutul anului 1990, ca rezultat al unui impuls, dat de şeful Biroului de Sănătate provincial Liu Quanxi, prin care i-a încurajat pe agricultorii săraci să-şi vândă sângele. În timp ce Liu a promovat o "economie plasmatică" în zona afectată de sărăcie, membrii familiei sale au înfiinţat secţii de colectare a sângelui de la fermieri, folosind fonduri publice şi echipamente, potrivit unui raport din 2007 al revistei Asia Weekly din Hong-Kong.
Sângele a fost amestecat neglijent, iar răspândirea SIDA a fost masivă. Cercetările publicate în Foreign Affairs în martie 2002 susţineau că "aproximativ 1,2 milioane de persoane din Henan sunt sero-pozitivi, în mare parte din cauza unui sistem nesigur de colectare a sângelui. Rapoartele mass-media s-au axat în special pe "satele infectate cu SIDA" din Henan, în care până la 80% din locuitori au fost infectaţi cu virusul HIV şi mai mult de 60% suferă deja de SIDA".
Oficialii Partidului Comunist din Henan nu au fost niciodată traşi la răspundere pentru colectarea sângelui contaminat şi a procedurilor de vânzare. Şeful propagandei Li Changchun a fost şeful Partidului în provincia Henan din 1992 în 1998. Atât el, cât şi Liu au fost promovaţi după ce epidemia de SIDA a izbucnit.
Niciodată până acum nu a mai existat în China o astfel de distrugere pe scară largă de morminte, potrivit comentatorului politic Heng He din cadrul New Tang Dynasty Television. Acest fapt susţine cu tărie ideea că autorităţile locale ale Partidului Comunist din Zhoukou se asigură că nu vor fi traşi la răspundere în viitor, a explicat acesta: pentru a distruge dovezile epidemiei de SIDA care s-a declanşat din cauza lor, dărâmă acum milioane de morminte.