A fost găsită o monedă veche de 600 de ani: O monedă chineză a fost descoperită în Kenya

Insula Manda din Kenya, pe Google Maps.
Insula Manda din Kenya, pe Google Maps. (Print screen Epoch TImes)

A fost găsită o monedă veche de 600 de ani: O monedă chineză de acum 600 de ani din dinastia Ming a fost descoperită pe o insulă din Kenya.

Oamenii de ştiinţă au declarat că au descoperit o monedă chineză veche de 600 de ani pe insula Manda din Kenya, situată chiar în largul coastei ţării est-africane, sugerând că au existat schimburi comerciale între China şi Africa înainte de sosirea europenilor.

Moneda este fabricată din cupru şi argint şi are o gaură pătrată în mijloc. Monedele au fost numite "Yongle Tongbao", după împăratul Yongle din dinastia Ming, care a domnit între 1403 şi 1425, potrivit site-ului Field Museum din Chicago. Yongle a trimis exploratori chinezi, inclusiv pe faimosul amiral Zheng He, să exploreze în jurul Oceanului Indian.

"Zheng He a fost în multe feluri un Cristofor Columb din China", a spus dr. Chapurukha M. Kusimba, curator al secţiei de antropologie africană la Field Museum. "Este minunat să ai o monedă care poate dovedi în cele din urmă că el a ajuns în Kenya", a continuat el.

Kusimba a spus că "monedele chineze în Africa de Est sunt foarte, foarte rare."

"Chiar dacă se dovedeşte a fi falsă, ea este extrem de interesantă. Ea vorbeşte despre concurenţa dintre comercianţi – genul de concurenţă care încă se mai observă şi astăzi", a declarat el pentru Chicago Sun-Times.

După ce împăratul Yongle a murit, China a oprit explorarea şi comercializarea, conform informaţiilor date de Field Museum. Acest lucru a permis europenilor să domine Epoca Descoperirilor şi să anexeze aceste ţări la imperiile lor.

[Din aceeaşi categorie: O monedă chineză de 300 de ani a fost găsită în nordul Canadei]

Cercetători din Kenya, Pennsylvania şi Ohio au luat parte la expediţia din Manda, potrivit Associated Press. Ei au descoperit de asemenea alte artefacte şi resturi umane care au precedat moneda.

Manda a găzduit o civilizaţie relativ avansată între 200 şi 1430, dar a fost abandonată şi nu a mai fost niciodată locuită după aceea, potrivit afirmaţiilor muzeului.

"Sperăm ca această descoperire şi expediţiile viitoare din Manda vor juca un rol crucial în a arăta cum au apărut pieţele bazate pe schimb şi economiile urbane şi cum ar putea fi studiate prin metodologii biologice, lingvistice şi istorice", a afirmat Kusimba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură