8 ţări avertizate de CE asupra insuficienţei eforturilor pentru combaterea pescuitului ilegal

Comisarul pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
19.11.2012

Belize, Cambodgia, Fiji, Guineea, Panama, Sri Lanka, Togo şi Vanuatu au primit o avertizare de la Comisia Europeană asupra faptului că riscă să fie identificate ca ţări necooperante în lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat (INN).

Decizia este prima de acest tip şi marchează intensificarea eforturilor întreprinse de Comisia Europeană pentru combaterea pescuitului ilegal la nivel internaţional. Totodată, avertismentul subliniază insuficienţa eforturilor celor opt ţări pentru combaterea pescuitului ilegal, identificând lacune concrete, precum absenţa dialogului sau a eforturilor pentru abordarea deficienţelor de monitorizare, control şi supraveghere a pescuitului şi sugerând măsuri pentru remedierea acestora.

În această etapă, decizia nu va atrage măsuri care să afecteze schimburile comerciale. Cele opt ţări au la dispoziţie un termen rezonabil pentru a răspunde şi a adopta măsuri în vederea ameliorării situaţiei. De asemenea, Comisia a propus un plan de acţiune pentru fiecare ţară. În cazul în care situaţia nu se ameliorează, este posibil ca UE să întreprindă acţiuni suplimentare, care ar putea implica măsuri comerciale, cum ar fi interdicţia privind vânzarea de produse piscicole către UE.

„Aceasta nu este o listă neagră, ci un cartonaş galben. Dorim ca aceste ţări să devină partenerii noştri în combaterea pescuitului ilegal şi să îşi îmbunătăţească sistemele juridice şi de control, în conformitate cu normele internaţionale. Dar, în aceeaşi măsură, dorim să semnalăm lumii întregi faptul că UE nu va tolera pescuitul INN, activitate de natură infracţională, care subminează nivelul de trai al comunităţilor pescăreşti şi diminuează stocurile de peşte. Acesta trebuie eradicat prin orice mijloace”, a declarat comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki.

Lupta împotriva pescuitului ilegal face parte din seria de eforturi întreprinse de UE pentru a asigura folosirea durabilă a mediului marin şi a resurselor acestuia. În calitatea sa de cel mai mare importator de peşte la nivel mondial, UE urmăreşte să blocheze pătrunderea capturilor ilegale de peşte pe pieţele sale. Comisia consideră că, în prezent, cele opt ţări identificate nu îşi îndeplinesc atribuţiile în calitate de state de pavilion, de coastă, de port sau de piaţă, în conformitate cu legislaţia internaţională, cum ar fi Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării sau Acordul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind stocurile de peşte. Ţările în cauză trebuie să îşi modifice cadrul juridic pentru combaterea pescuitului INN, să îşi îmbunătăţească acţiunile de control şi monitorizare sau să îşi asume un rol proactiv în asigurarea respectării normelor de drept internaţional.

Decizia Comisiei reprezintă rezultatul unei analize detaliate şi a ţinut seama de nivelul de dezvoltare al fiecărei ţări. Decizia a fost precedată de o lungă perioadă de discuţii informale desfăşurate cu ţările în cauză. Prin intermediul acesteia se demarează, în prezent, o procedură formală de dialog şi cooperare cu aceste ţări în vederea soluţionării deficienţelor constatate.

Valoarea totală estimată a pescuitului INN este de aproximativ 10 miliarde EUR pe an, însemnând 19% din valoarea raportată a capturilor. Anual sunt capturate ilegal cantităţi cuprinse între 11 şi 26 de milioane de tone de peşte, reprezentând cel puţin 15% din capturile la nivel mondial. Se estimează că 16% din peştele oceanic importat în UE este capturat ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor