Comisia Europeană propune un plan de acţiune pentru protejarea păsărilor marine

Pescăruş zburând peste Marea Neagră îngheţată, 1 februarie 2012. România a înregistrat temperaturi record de -34 grade Celsius (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
19.11.2012

Comisia Europeană a adoptat recent un Plan de acţiune pentru soluţionarea problemei capturilor accidentale de păsări marine în uneltele de pescuit.

Dovezile ştiinţifice arată că numeroase specii de păsări marine, inclusiv albatroşi, petrei, furtunari, pinguini nordici, ferăstraşi şi cufundari, sunt capturate în fiecare an în uneltele de pescuit. Măsurile luate până în prezent pentru a proteja aceste păsări nu au dat roade.

Noul Plan de acţiune stabileşte un cadru de gestionare pentru a reduce capturile accidentale de păsări marine la cel mai scăzut nivel posibil. Accentul este pus pe pescuitul cu paragate şi cu plase fixe, responsabile pentru cele mai multe capturi accidentale de păsări marine, dar sunt acoperite şi alte unelte de pescuit, precum traulele şi plasele-pungă. Planul include o gamă largă de elemente în cadrul a 30 de acţiuni recomandate, care reprezintă o combinaţie de măsuri obligatorii şi neobligatorii. Normele se vor aplica navelor de pescuit ale UE în apele UE şi în afara acestora, precum şi navelor de pescuit din ţări terţe care operează în apele UE.

Planul este întocmit în conformitate cu obiectivele şi principiile reformei în curs a politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), respectiv promovează gestionarea ecosistemică, ce presupune acoperirea tuturor componentelor ecosistemului şi propune o abordare regionalizată, „de jos în sus”, în cadrul căreia statelor membre şi părţilor interesate li se acordă mai multă responsabilitate pentru punerea în aplicare a măsurilor adecvate în vederea soluţionării problemelor din domeniul pescuitului.

„Considerăm Planul de acţiune prezentat astăzi ca fiind o platformă pentru prezentarea unei imagini clare şi cuprinzătoare a situaţiei actuale şi a progreselor necesare în vederea asigurării unei gestionări coerente şi eficace a eforturilor de reducere la minimum a capturilor accidentale de păsări marine”, a declarat vineri comisarul pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki.

Cele 30 de acţiuni recomandate cuprinse în plan sunt o combinaţie de măsuri obligatorii şi neobligatorii. Printre acţiunile specifice pe termen scurt se numără o punere în aplicare mai rapidă a măsurilor de gestionare a pescuitului destinate protejării păsărilor marine în ariile de protecţie specială (APS) desemnate în temeiul Directivei „Păsări”, monitorizarea mai extinsă a tipurilor de pescuit pentru care informaţiile privind capturile accidentale de păsări marine lipsesc sau sunt incerte. De asemenea, planul are în vedere punerea în aplicare a măsurilor de atenuare consacrate (cum ar fi utilizarea parâmelor pentru sperierea păsărilor, a dispozitivelor acustice de intimidare sau a liniilor lestate) în pescuitul cu paragate din apele UE şi din apele din afara UE, care înregistrează cele mai multe capturi accidentale, dar şi încurajarea cercetării pentru elaborarea de măsuri de atenuare practice şi eficiente, în special pentru pescuitul cu plase fixe.

Pe termen lung, se urmăreşte integrarea elementelor de atenuare şi de monitorizare în noile cadre de măsuri tehnice şi de colectare a datelor în curs de elaborare în contextul reformei PCP, precum şi asigurarea din Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime (FEPAM) a finanţării necesare acestora.

Unele dintre aceste măsuri vor fi puse în aplicare la nivelul UE, în timp ce altele necesită o acţiune voluntară din partea statelor membre sau trebuie aprobate, pentru pescuitul în afara apelor UE, de către organizaţiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP). Planul de acţiune prevede atât acţiuni care pot fi puse în aplicare imediat, cât şi acţiuni care necesită un angajament pe termen mai lung şi se bazează pe dovezile şi avizele ştiinţifice disponibile. Succesul planului depinde de contribuţiile colective ale statelor membre, pescarilor şi ONG-urilor.

Context

Peste 200.000 de păsări marine mor în fiecare an în urma interacţiunilor cu flota de pescuit a UE în apele UE şi în apele din afara UE, potrivit estimărilor făcute de Consiliului Internaţional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES). În plus, cel puţin 49 de specii de păsări marine capturate accidental sunt clasificate ca având grave probleme de conservare.

Măsurile de gestionare actuale destinate protejării păsărilor marine sunt prevăzute într-o serie largă de acte legislative din domeniul pescuitului şi al mediului, precum şi într-un număr de convenţii şi acorduri internaţionale. Aceste măsuri s-au dovedit însă în mare parte ineficiente în ceea ce priveşte reducerea capturilor accidentale de păsări marine, cu excepţia unor cazuri izolate din ape îndepărtate, precum Antarctica şi Insulele Falkland.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor