25.000 de bucuresteni au mers la Bienala
Desfasurata intre 26 mai si 27 iunie, Bienala bucuresteana de arta contemporana a reunit 18 artisti din Romania si din strainatate. Curatorul Zsolt Petranyi, director al Mucsarnok - Kunsthalle (cea mai mare galerie de arta contemporana din Budapesta), a adus un concept curatorial focalizat pe starea de haos si de confuzie a societatii contemporane.
"La inchiderea Bienalei, Razvan Ion, codirector, considera ca s-a putut demonstra "ca si in Bucuresti e posibil sa se intimple ceva la nivel international“.
Daca bucurestenii au si mers la Bienala ne spune tot Razvan: "In ceea ce priveste numarul de bilete, pina vinerea trecuta erau 18.400 de vizitatori, dar pina la inchiderea Bienalei cred ca s-a ajuns la aproximativ 25.000, ceea ce, pentru Bucuresti, e destul de bine“.
Razvan afirma ca "am vrut sa determinam oamenii sa vada anumite spatii din Bucuresti, pe care nu le vad de obicei; n-am vrut sa le cosmetizam, ci sa atragem atentia asupra unor spatii care pot fi dezvoltate“.
Impresii din lumea artei
Artistul vizual Vlad Nanca a vazut Bienala de anul acesta si i s-a parut "o ocazie foarte buna de a arata alte spatii de expunere din oras, fara legatura cu galeriile sau muzeele“, adaugind ca "e foarte dificil sa expui arta contemporana in astfel de locatii alternative“.
Nanca e insa de parere ca alegerea spatiilor nu le-a fost utila "decit artistilor care si-au facut lucrarile in functie de spatiul de expunere“, in cazul celorlalti fiind "greu de urmarit discursul curatorial“.
Desi se astepta sa existe mici probleme tehnice, el crede ca la Bienala a fost "frustrant sa vezi ca o proiectie e strimba, ca sunetul nu e OK sau sa te trezesti ca expozitia de la Muzeul Literaturii s-a inchis mai devreme si ca nimeni nu-ti poate da detalii“.
Curatorul Stefan Tiron a apreciat locatiile, care, "desi par cumva dintr-o alta lume - stiinta, literatura -, meritau sa fie exploatate de o bienala ca aceasta“. Daca vizitatorii au intimpinat dificultati, Stefan Tiron leaga problema "de public, care e obisnuit sa fie dus de mina“.
El considera ca "exista intotdeauna probleme tehnice legate de expunerea sau asezarea lucrarilor“, amintindu-si ca au fost dificultati si in pavilioanele Bienalei de la Venetia, care, spune Tiron, a capatat in timp un "statut de prototip pentru toate bienalele“. (Cotidianul)