21 de persoane au fost ucise într-o confruntare din Xinjiang, China

Poliţia paramilitară chineză patrulează pe o stradă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din China, la 4 iulie 2010. (Peter Parks / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2013

21 de persoane au fost ucise în Xinjiang, neliniştita provincie din nord-vestul Chinei, în timp ce poliţia investiga un act de violenţă, au declarat oficialii chinezi.

Ciocnirile au început marţi, când nişte asistenţi sociali au descoperit într-o casă din vestul prefecturii Kashgar ceea ce mass-media de stat a numit "persoane suspecte şi cuţite "

Un oficial al biroului de ştiri din Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang a confirmat incidentul, într-un interviu acordat VOA.

"În timp ce raportau situaţia superiorilor, asistenţii sociali au fost luaţi ostatici de către bandiţii care se ascundeau în casă. Apoi, poliţişti şi cadre comunitare de la postul local de poliţie au mers la faţa locului ca să vadă despre ce este vorba. Bandiţii i-au ucis pe poliţiştii şi pe cadrele comunitare care au intrat în casă", a susţinut oficialul.

Oficialul din Xinjiang, care a dorit să rămână anonim, a declarat că, în timpul ciocnirilor, suspecţii au dat foc casei. Cincisprezece asistenţi sociali şi poliţişti au fost ucişi, în timp ce şase "membrii ai bandei" au fost împuşcaţi. Alţi opt au fost capturat.

Ancheta a dezvăluit ca membrii "bandei" care îi luaseră ostatici pe asistenţii sociali erau de etnie uigură.

Oficialul a declarat că incidentul a fost "cu siguranţă un act premeditat şi violent de terorism." Mass-media de stat a relatat că grupul complota să folosească armele pentru a "lansa activităţi teroriste." Astfel de acuzaţii împotriva etnicilor uiguri implicaţi în actele de violenţă sunt obişnuite.

Guvernul susţine că este necesară creşterea securităţii în zonă pentru a face faţă la ceea ce numeşte "extremişti musulmani şi militanţi separatişti care incită la violenţă". Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a reiterat această afirmaţie în cadrul unui rezumat de presă de miercuri.

"Situaţia actuală din Xinjiang este, în general, bună dar un mic grup de forţe teroriste face în continuare tot posibilul pentru a perturba şi sabota stabilitatea şi dezvoltarea regiunii Xinjiang. Cred că planul lor este împotriva voinţei poporului şi este sortit eşecului," a declarat Hua.

În plus faţă de creşterea numărului de poliţişti, China a crescut şi ajutorul oferit regiunii Xinjiang, într-o încercare de a combate sărăcia, pe care o consideră a fi principala cauză a violenţei.

Xinjiang este o regiune divizată etnic, unde au mai avut loc conflicte, în principal între membrii comunităţii musulmane uigure, membrii etniei majoritare Han şi forţele de securitate guvernamentale.

Tensiunile etnice mocnesc în Xinjiang din 2009, când în capitala regională Urumqi au izbucnit revolte etnice soldate cu 200 de morţi. Ulterior, au izbucnit şi alte conflicte, ceea ce i-a făcut pe activişti să afirme că avem de a face cu o represiune dură împotriva comunităţii uigure.

Dar mulţi dintre uigurii mulmani turcofoni susţin că ei sunt în continuare dezavantajaţi economic şi cultural şi că se confrunta cu discriminare pe scară largă ca urmare a unui aflux masiv de etnici chinezi Han în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor