Patru persoane din Xinjiang au murit după un atac cu cuţitul

Patru persoane au murit în provincia Xinjiang din vestul îndepărtat al Chinei, după un atac cu cuţitul ce a avut loc joi. Alte opt persoane au fost rănite de către diferiţi atacatori, potrivit presei de stat. Regimul chinez impune securitate masivă în regiune, susţinând că există extremişti violenţi care încercă să separe Xinjiang-ul.
Poliţia paramilitară chineză patrulează pe o stradă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din China, la 4 iulie 2010. (Peter Parks / AFP / Getty Images)
NTD Television
11.03.2013

Patru persoane au murit în provincia Xinjiang din vestul îndepărtat al Chinei, după un atac cu cuţitul ce a avut loc joi. Alte opt persoane au fost rănite de către diferiţi atacatori, potrivit presei de stat. Un oficial local a declarat pentru Associated Press că unul dintre atacatori a fost arestat.

Biroul local de Securitate Publică a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de televiziunea NTD.

Atacul a avut loc în timp ce liderii chinezi s-au adunat la Beijing pentru al XII-lea Congres Naţional al Poporului. Joi, şeful Partidului Comnunist Chinez (PCC) din Xinjiang a declarat că stabilitatea din regiune se află "sub control".

Un rezident local, domnul Li a precizat că autorităţile restricţionează şi mai strict ce informaţii "ies".

Domnul Li, un rezident din Korla, Xinjiang, a declarat: "Nu au anunţat nicio investigaţie. Acesta nu va fi făcută publică, deoarece este o zonă uigură. Ei vor încerca să minimalizeze acest incident".

Xinjiang este populat de uiguri, care susţin că Beijingul colonizează zona cu chinezi (de etnie Han) şi le ameninţă cultura şi religia.

Regimul chinez impune securitate masivă în regiune, susţinând că există extremişti violenţi care încercă să separe Xinjiang-ul. Activiştii declară că regimul impune politici religioase şi culturale restrictive care îi obligă să protesteze. Tensiunile etnice continuă să fie în creştere. În 2009, ciocniri violente între musulmani locali uiguri şi chinezii Han au dus la moartea a 200 de persoane, potrivit mass-mediei de stat.

Biroul local de Securitate Publică a declarat stare de asediu în oraş, în conformitate cu Radio Free Asia.

Publicaţia Ming Pao din Hong Kong a declarat că morţii erau femei şi copii de etnie chineză Han. O profesoară care locuieşte în prezent în oraşul Kashi din Xinjiang a declarat pentru Ming Pao că o prietenă de-a ei, tot profesoară, a fost ucisă în atac.

Dilxat Raxit, un purtător de cuvânt pentru Congresul Mondial al Uigurilor cu sediul în Germania, a declarat pentru Sound of Hope Radio că a primit informaţii despre ciocnire pe 7 martie. Acesta a declarat că unele dintre canalele sale de informare au fost blocate de autorităţi.

Raxit a afirmat că a fost o escaladare a reprimării etniei uigure în regiune înainte de cele două reuniuni politice ale PCC, iar el nu a fost surprins că violenţa a erupt în perioada dintre cele două reuniuni.

"În numele menţinerii stabilităţii, autorităţile au început să aresteze şi reţină în mod aleatoriu uiguri, chiar înainte de cele două reuniuni. Întregul oraş este ostil faţă de uiguri", a declarat acesta. "Controlul strict de securitate a perturbat serios viaţa normală a oamenilor. Aceştia trebuie să fie controlaţi şi interogaţi de patru-cinci ori când ies din case".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor