20 martie, marcat de proteste împotriva restricţiilor în Europa

Proteste în Germania, împotriva restricţiilor prelungite de Angela Merkel din cauza celui de-al treilea val de infectare (Getty Images)
A.P.
22.03.2021

Mai multe oraşe europene au fost, pe 20 martie, scena unor proteste împotriva restricţiilor libertăţii de mişcare impuse de autorităţi din cauza celui de-al treilea val de infectare cu virusul Wuhan. Unele proteste au generat ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie.

Pe măsură ce numărul cazurilor şi numărul tulpinilor virusului Wuhan din Europa cresc, având în vedere haosul creat în cadrul programului de vaccinare în Uniunea Europeană, numeroase ţări au preferat să impună sau să prelungească restricţiile deja existente, ceea ce a generat o frustrare crescândă din partea europenilor.

Aproximativ 20.000 de oameni au umplut străzile oraşului german Kassel pentru a protesta împotriva blocării, relatează Deutsche Welle, unde numeroşi protestatari au atacat forţele de ordine, care au ripostat cu tunuri de apă şi spray cu piper.

La Berlin, s-au adunat în jur de o mie de persoane, protestele fiind controlate de poliţie, desfăşurată pe străzi în număr mare.

Demonstraţiile au loc după ce cancelarul Angela Merkel a declarat, vineri, că Germania va trage o „frână de urgenţă” şi va prelungi restricţiile şi în luna aprilie.

Mii de persoane au ieşit în stradă şi la Londra, pentru a protesta împotriva restricţiilor, care durează deja de câteva luni. Manifestanţii s-au ciocnit cu poliţia, iar Scotland Yard a raportat în cele din urmă 36 de arestări, majoritatea pentru încălcarea restricţiilor de siguranţă impuse pentru a stăvili pandemia virusului Wuhan, potrivit publicaţiei The Independent.

Proteste mai mici au avut loc şi în alte părţi ale Europei. La Helsinki, 400 de persoane fără mască au manifestat împotriva restricţiilor impuse, potrivit France 24. La Viena, aproximativ 1.000 de protestatari s-au adunat lângă gara centrală a oraşului. Câţiva au fost admonestaţi de poliţie pentru că nu purtau măşti şi nu menţineau distanţa socială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor