11 naţiuni vor semna acordul comercial Trans-Pacific. Nu şi SUA

(Getty Images)
Andrei Popescu
08.03.2018

Unsprezece ţări urmează să semneze joi, în Santiago, Chile, un acord comercial care acoperă regiunea Asia-Pacific, care este văzut ca un antidot la tendinţa tot mai protecţionistă a SUA, care s-a retras anul trecut din acord.

Ceremonia de semnare are loc la o zi după ce Europa şi Fondul Monetar Internaţional i-au cerut preşedintelui Donald Trump să nu dea curs războiului comercial ce ar putea fi declanşat de iniţiativa sa de a aplica tarife asupra importurilor de aluminiu şi oţel.

Acordul Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (ACPPTP) va reduce tarifele în ţări care împreună reprezintă peste 13% din economia globală – un total de 10 trilioane de dolari. Împreună cu SUA, ar fi fost vorba de 40% din economia globală.

Chiar şi fără SUA, acordul va acoperi o piaţă de aproximativ 500 milioane de oameni, devenind unul dintre cele mai mari trei acorduri comerciale din lume, potrivit statisticilor comerciale prezentate de Chile şi Canada.

Acordul iniţial cu 12 membri, cunoscut sub numele de Parteneriatul Trans-Pacific (PTP), a fost suspendat la începutul anului trecut, când Trump s-a retras din acord cu doar trei zile înainte de oficializarea sa, precizând că a luat decizia pentru a proteja locurile de muncă americane.

Cele 11 naţiuni rămase în acord, conduse de Japonia şi Canada, au finalizat în luna ianuarie o formă revizuită a acestuia.

Trump a ameninţat de asemenea că va renunţa şi la acordul comercial NAFTA dacă ceilalţi doi membri ai acestuia, Canada şi Mexic, nu acceptă unele clauze despre care preşedintele american a precizat că vor spori producţia şi numărul angajărilor în SUA. Trump susţine că acordul din 1984 a provocat migrarea locurilor de muncă şi a fabricilor în regiunea sudică, în Mexic, unde costurile sunt mai mici.

Acordul revizuit ACPPTP, care urmează să fie semnat, elimină unele solicitări ale acordului original PTP asupra cărora au insistat negociatorii americani. Acestea includ reguli privind creşterea măsurilor de protecţie a proprietăţii intelectuale în sectorul medicamentelor.

Versiunea finală a acordului a fost publicată în 21 februarie în Noua Zeelandă.

În luna ianuarie, Trump a declarat Forumului Economic Mondial din Elveţia că este posibil ca Washingtonul să se întoarcă în acord dacă obţine o înţelegere mai bună. Totuşi, ministrul neozeelandez al comerţului a afirmat că este improbabil un astfel de lucru pe termen apropiat, iar Japonia a afirmat că modificarea acordului în acest moment ar fi foarte dificilă.

Cele 11 ţări participante la ACPPTP sunt Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor