100.000 de sirieni au fugit din ţara în august, susţine ONU

Refugiaţi sirieni la graniţa cu Turcia, Reyhanli, Antakya, martie 2012 (Bulent Kilic / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
05.09.2012

Agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite a relatat că peste 100.000 de sirieni au fugit din ţară luna trecută, acesta fiind cel mai mare număr documentat de 17 luni de când durează conflictul.

Printre aceştia, s-au aflat şi persoane care au fugit iniţial din Irak în Siria din cauza instabilităţii generale, dar care au părăsit recent Siria deoarece situaţia de acolo s-a deteriorat rapid.

Cele mai multe dintre persoanele care fug din Siria în Irak "ne spun că pleacă din cauza insecurităţii generale, deşi unele au raportat ameninţări directe", a afirmat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Melissa Fleming, într-o declaraţie.

Agenţia a relatat că un total de 235.000 de sirieni au părăsit ţara de când au început tulburările în martie 2011.

Creşterea numărului refugiaţilor din luna august a fost probabil provocată de escaladarea luptelor dintre forţele rebele şi armata siriană din Alep şi Damasc, cele mai populate două oraşe din Siria.

Peste 18.000 de persoane, în principal civili, au murit de când a început revolta, a precizat ONU. Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile omului au estimat că mult mai multe persoane au fost ucise. Recent, activiştii sirieni a susţinut că 5.000 de oameni au murit doar în august, după ce forţele guvernamentale au început să se bazeze mai mult pe lovituri aeriene şi pe bombardamente de artilerie grea.

Turcia găzduieşte majoritatea refugiaţilor sirieni, sau circa 80.400 de persoane. Şi Libanul găzduieşte circa 59.000 de sirieni, iar circa 1.000 de sirieni intră în Iordania în fiecare zi, potrivit statisticilor guvernamentale citate de ONU. UNCHR a relatat că circa 500 de persoane trec din Siria în Irak în fiecare zi.

Guvernul turc a declarat agenţiei pentru refugiaţi că va păstra graniţele sale deschise pentru refugiaţii sirieni.

Anunţul a avut loc când Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, l-a vizitat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, marţi. Assad "şi-a exprimat un angajament pozitiv faţă de solicitările noastre", s-a scris pe contul de Twitter al Crucii Roşii despre reuniune.

Maurer a declarat ieri că, pe măsură ce mai mulţi civili sunt expuşi la violenţă, "este vital ca noi să avansăm pe baza a ceea ce a fost deja realizat pe teren", prin furnizarea de mai mult ajutor umanitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor