10 tipuri de personalităţi toxice de care ar trebui să te fereşti

Sursele de stres sunt prezente mai mereu în vieţile noastre. Pentru a reuşi să facem mai multe şi să fim mai productivi, este important să scoatem din vieţilor noastre persoanele cu un comportament toxic şi să eliminăm sursele de stres.
femeie
femeie (femeie)

Să-ţi concentrezi atenţia pe ceea ce este prioritar şi să dai la o parte lucrurile care te trag în jos, te poate ajuta să-ţi iei un avânt puternic înainte. Însă mai întâi trebuie să identificăm aceste personalităţi toxice:

1. Invidiosul

Se pare că aceste persoane apreciază mai mult perioadele în care îţi este greu decât cele în care eşti victorios. Aceştia sunt convinşi că ei merită succesul tău şi nu tu. Chiar dacă încerci să le spui despre rolul important pe care aceştia l-au jucat în ceea ce ai reuşit să faci, aceste persoane aleg să te dispreţuiască pentru modestia de care ai dat dovadă. Acest tip de persoană ar trebui evitat cu orice preţ.

2. Pretenţiosul

Aceste persoane îţi vor fi prieteni doar dacă totul este confortabil pentru ele. Când ai nevoie de ajutorul lor, au tendinţa să plece şi să păstreze distanţa. Nu te poţi baza pe ele şi mai bine încerci să-ţi dai seama de pretenţiile lor şi să trasezi graniţe în cadrul acestui tip de relaţie.

3. Egoistul

Să te bucuri de o victorie este un lucru bun. Dar dacă devii arogant, înseamnă că-ţi dai prea multă importanţă şi crezi că eşti mai bun sau chiar superior celor din jur. Să-ţi petreci timpul în preajma cuiva care nu te tratează cu respect ci, mai mult, preferă să te intimideze şi să te facă să te simţi mic şi nesemnificativ, poate fi un factor toxic pentru dezvoltarea ta.

4. Criticul

Nimic nu este destul de bun pentru acest tip de persoană. Sunt convinşi că toată lumea ar trebui criticată şi mustrată, decât să fie lăudată. Chiar şi atunci când intenţiile pe care le ai sunt bune şi încerci să-i faci să înţeleagă adevăratele tale motive, tot nu vor să asculte. Faptul că nu ascultă, îi transformă în mod implicit în nişte comunicatori groaznici. Să nu le iei în seamă discursul negativ sau să eviţi cuvintele dispreţuitoare, este printre cele mai bune opţiuni dacă vrei să progresezi în ceea ce faci.

5. Retrogradul

Aceştia au un mod al lor prin care îţi distorsionează progresul şi vor să te tragă înapoi la vechile obiceiuri. Ei cred că ar trebui să rămâi cam la fel toată viaţa şi vor ca şi tu să fii mereu aceeaşi persoană. Acest tip ar putea fi puţin mai dificil de identificat. Sunt cei care au luat mereu parte la evoluţia ta şi sunt destul de dificil de ignorat. Este un lucru bun să-i faci conştienţi şi să le aminteşti că a reuşi în ceea ce faci este un lucru important pentru tine. Dacă nu pot să accepte acest lucru, atunci probabil că a sosit momentul să faci o schimbare.

6. Mincinosul

Aceste persoane toxice obişnuiesc să mintă des şi o fac cu scopul de a-ţi reteza orice avânt sau dorinţă de a creşte. Fă posibil să te înconjori cu oameni în care ai încredere, ce te vor susţine şi care-ţi vor oferi părerea lor sinceră.

7. Obsedatul de control

Aceştia vor să fii mereu la dispoziţia lor. Pot fi lipsiţi de sinceritate, răutăcioşi şi vicleni, totul pentru a răstălmăci opiniile pe care le ai, cu scopul satisfacerii propriilor dorinţe. Să ţii distanţă şi să nu dai prea mare importanţă unor astfel de oameni, se poate dovedi ca fiind printre cele mai bune opţiuni, de vreme ce nu prea poţi să-i convingi sau să încerci să-i schimbi.

8. Parazitul

Sună dur, dar acesta-i rolul pe care-l joacă astfel de persoane. După ce te întâlneşti cu ele, pleci de acolo secat de poftă de viaţă. E bine să-i ajuţi pe cei din jur, dar în ceea ce priveşte o astfel de persoană, s-ar putea să fie aproape imposibil. Nu se gândesc decât la ele însele şi cel mai bine este să le eviţi complet.

9. Bârfitorul

Aceste persoane sunt cu încrederea în sine la pământ şi folosesc vorbele pentru a distorsiona faptele şi a împrăştia zvonuri. Vor să fie acceptate şi validate de ceilalţi şi făcând ceea ce fac, ar putea fi singura cale prin care să primească atenţia mult dorita. Chiar şi atunci când vrei să rezolvi probleme pe care le-au cauzat aceştia, s-ar putea ca printre cele mai bune soluţii să fie excluderea lor completă din viaţa ta.

10. Victima

Victimele nu-şi asumă niciodată responsabilitatea. Sunt experte în a arăta cu degetul către cei din jur şi a nu accepta niciodată că au greşit cu ceva. Reacţiile în lanţ pe care le pot declanşa astfel de persoane, pot aduce multe probleme în ceea ce vrei să îndeplineşti. Cel mai bine este să excluzi astfel de persoane din viaţa ta.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură