Dumitru Alaiba: Ministrul Justiţiei din RM să-şi dea demisia pentru uciderea tânărului în penitenciar

Plahotniuc poartă responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în instituţiile RM fiindcă le-a capturat. Dacă nu vor urma demisii în cazul lui Brăguţa, se va ”guverna” în continuare pe sângele oamenilor nevinovaţi, afirmă expertul.
Ştefan Sârbu
01.09.2017

alte articole

Dumitru Alaiba, expert Centru de Politici şi Reforme
Dumitru Alaiba, expert Centru de Politici şi Reforme (tedxchisinau.com)
Ştefan Sârbu
01.09.2017

Activistul civic şi expert la Centrul de Politici şi Reforme Dumitru Alaiba susţine că guvernarea de la Chişinău s-ar alimenta din sângele oamenilor nevinovaţi, făcând referire la decesul lui Andrei Brăguţa în penitenciar, faţă de care toţi demnitarii doar promit că vor investiga ”incidentul”.

”O singură persoană poartă întreaga responsabilitate politică pentru tot ce se întâmplă în orice instituţie de stat. Pentru că le-a capturat şi nici nu o neagă. Îl cheamă Plahotniuc”, scrie Alaiba într-un editorial pe blogul său precizând că acesta nu mai are pe cine da vina decât pe cei ce-l slujesc.

”Demult zic că din toată droaia de miniştri, doi sunt cei ce trebuie demişi urgent. Jizdan şi Cebotari. Ei sunt ofiţerii acestui atac asupra libertăţilor democratice. Unul distruge legi, altul echipează poliţişti, edificând un stat paranoic (adică, poliţienesc)”, a adăugat activistul.

În opinia expertului, e puţin probabil că decesul lui Brăguţa în instituţiile statului să fie ultimul omor. ”Pentru că ”se mai întâmplă”. O să se întâmple atâta timp, până când nu ne vom învăţa lecţia, ca şi societate. Să nu-i lăsăm să scape. Când îi lăsăm basma curată, când nu le cerem să se pedepsească între ei, ei revin cu aceeaşi crimă. Şi nicio moarte de om nu e o crimă suficient de mare pentru ei. Şi vor ”guverna” pe sânge în continuare.”

În concluzie, Dumitru Alaiba precizează că aşteaptă să urmeze în special demisia ministrului Justiţiei Cebotari. ”Lista motivelor este lungă şi poate ar fi cazul de o pus pe hârtie. Conflicte de interese, legi malefice, protejarea corupţiei, rezistenţa la iniţiative anticorupţie. Acum, şi un omor într-o instituţie subordonată Ministerului pe care îl conduce. Demisia ministrului ar fi o încercare bună să arate familiei lui Andrei Brăguţa că viaţa sa costă.”

Notabil este faptul că potrivit reprezentanţilor Promo-LEX care s-au angajat să-i acorde familiei Brăguţa tot suportul juridic necesar, s-ar fi comis abateri grave de la normele legale chiar din momentul reţinerii. Asociaţia a sesizat deja reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar în timpul apropiat urmează să fie creată o coaliţie de ONG-uri care va monitoriza minuţios evoluţia investigaţiilor.

Avocatul Vadim Vieru care reprezintă familia decedatului a declarat că în mod normal, potrivit standardelor internaţionale, Andrei Brăguţa nu trebuia să fie reţinut deoarece avea dizabilitate mintală, iar infracţiunea comisă era de o gravitate medie. ”Probabil că acest caz poate să răstoarne sistemul.”

Andrei Brăguţa s-a stins din viaţă în timp ce se afla în arest preventiv în custodia statului fiind diagnosticat cu pneumonie. Tânărul primise mandat de arestare pentru 30 zile, pentru că la 15 august ar fi depăşit viteza, iar la întocmirea procesului verbal despre contravenţie ar fi insultat inspectorii de patrulare. Rudele acuză oamenii legii că l-ar fi omorât în bătăi deoarece are multiple vânătăi la cap.

Între timp, Ministerul Justiţiei al RM anunţă că în scopul cercetării obiective şi plenare a circumstanţelor cazului ce ţine de accederea, parcursul şi medicaţia cetăţeanului Brăguţa Andrei în cadrul sistemului penitenciar, pe perioada desfăşurării cercetării de serviciu au fost suspendaţi din funcţie angajaţi ai Penitenciarului 13 Chişinău - şeful adjunct al Serviciului medical şi 2 ofiţeri de serviciu, iar de la Penitenciarul 16 Pruncul - şeful adjunct al instituţiei şi medicul psihiatru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor