ONG-uri de media: Preşedinţia RM impune restricţii jurnaliştilor consideraţi indezirabili

Asigurarea accesului la evenimentele de interes public de către Preşedinţia R. Moldova, după criteriul loialităţii jurnaliştilor, este o practică condamnabilă şi antidemocratică, susţin ONG-urile de media.
Ştefan Sârbu
30.08.2017

alte articole

Fotoreporterul Constantin Grigoriţă
Fotoreporterul Constantin Grigoriţă (facebook.com)
Ştefan Sârbu
30.08.2017

Organizaţiile neguvernamentale de media condamnă acţiunile de îngrădire a accesului la informaţie şi restricţiile impuse unor jurnalişti consideraţi indezirabili de către Preşedinţia Republicii Moldova. Acestea cer asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanţilor mass media la evenimentele organizate de Preşedinţie şi la informaţia de interes public care trebuie să fie furnizată de instituţie în condiţiile legii cu privire la accesul la informaţie.

“Marţi, 29 august, fotoreporterului Constantin Grigoriţă care este jurnalist profesionist şi are legitimaţie de membru al Asociaţiei Presei Independente (API), i-a fost refuzat accesul la briefingul preşedintelui Igor Dodon, fără explicaţii şi/sau solicitarea unor acreditări suplimentare”, menţionează asociaţiile potrivit unei declaraţii, reamintind că acum o lună, fotoreporterului i-a fost interzisă participarea şi la întâlnirea lui Dodon cu jurnaliştii, organizată la vila prezidenţială de la Condriţa, deşi Grigoriţă a întrunit toate condiţiile solicitate de Preşedinţie.

ONG-urile notează că la solicitarea API de a oferi explicaţii în legătură cu acest caz, Preşedinţia a oferit un răspuns evaziv, lăsând să se înţeleagă că restricţia i-a fost impusă fotoreporterului Grigoriţă în rezultatul comportamentului pe care instituţia îl consideră contrar ”moralei şi eticii profesionale”.

“Fiind una dintre instituţiile-cheie în stat, Preşedinţia ar trebui să servească drept model de comunicare corectă cu jurnaliştii şi de deschidere faţă de public. Spre regretul nostru, în ultimul timp, Preşedinţia se manifestă ca o instituţie închisă, nereceptivă la solicitările de informaţii, iar mai mulţi jurnalişti semnalează dificultăţi în comunicarea cu reprezentanţii acestei structuri publice”, au adăugat ONG-urile semnatare reiterând că asigurarea accesului preferenţial la evenimentele de interes public, după criteriul loialităţii jurnaliştilor, este o practică condamnabilă şi antidemocratică, îndreptată împotriva asigurării transparenţei şi libertăţii presei.

În concluzie, cele 6 organizaţii neguvernamentale solicită Preşedinţiei R. Moldova şi personal preşedintelui Igor Dodon să revadă strategia de comunicare şi interacţiune cu reprezentanţii mass media, să asigure transparenţa activităţii instituţiei prezidenţiale şi să excludă practicile antidemocratice de selectare şi acreditare a reprezentanţilor presei pe criterii de loialitate.

Notabil este faptul că la finalul conferinţei de presă din 24 ianuarie a.c. organizată de şeful statului, după modelul preşedintelui rus Vladimir Putin, doar Constantin Grigoriţă participant al războiului de pe Nistru a fost cel care l-a întrebat pe preşedinte: „Cum poţi să te închini în faţa agresorului?”, după ce anterior Igor Dodon declarase că autorităţile constituţionale de la Chişinău trebuie să-şi ceară iertare de la conducerea separatistă de la Tiraspol pentru că a declanşat conflictul armat. Întrebarea a fost catalogată ca cea mai bună în cadrul evenimentului, iar Asociaţia Presei Independente i-a oferit fotoreporterului premiul special al preşedintelui API – "Curaj+Demnitate=Reputaţie”, pentru curaj şi atitudine civică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor