Expert din Moldova către autorităţi: Fără investiţii în educaţie e jale

Salariile mizere nu atrag persoanele să se angajeze la grădiniţele din Moldova, dar şi în Capitală, care duc o lipsă acută de resurse umane, riscând ca activitatea să le fie sistată.
Copii mâncând la şcoală
Copii mâncând la şcoală (theconversation.com)

Expertul de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, ţine să atragă atenţia asupra lipsei investiţiilor în sistemul de educaţie al Republicii Moldova având în vedere faptul că mai multe grădiniţe din Capitală riscă să îşi sisteze activitatea începând cu 1 septembrie întrucât din cauza salariilor mizere instituţiile preşcolare au rămas fără educatori, asistenţi medicali, bucătari, dădace şi alt personal auxiliar.

”Poţi să renaşti ţara cât vrei, poţi să nu primeşti 27 mln. euro pentru eşecul de a reforma justiţia, poţi să furi miliarde din bănci şi să spui că nu ai văzut nimic deşi butonul de control e în mână, poţi să faci deschis trafic de anabolizante şi să apari în ştirile din UE dar să nu fie niciun dosar penal în Moldova, poţi să faci un concert de Ziua Independenţei cu artişti din Federaţia Rusă care pozează cu coordonatorul nostru, poţi să faci şi alte ciudăţenii în această ţară, dar.. dacă nu investim în educaţie, atunci e jale!”, scrie expertul pe pagina sa de socializare.

În context, Ion Guzun aminteşte autorităţilor de la Chişinău că nu orice moldovean îşi poate permite studii în Olanda sau Elveţia şi totodată întreabă: ”ce facem fără investiţii în educaţie? Sau vreţi un popor puţin educat să vă faceţi de cap?”

Responsabilii de la Direcţia Generală, Educaţie Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău recunosc că situaţia este una complicată şi dau asigurări că „se lucrează” asupra identificării soluţiilor, dar deocamdată nu fac altceva decât să plaseze anunţuri cu locurile vacante precizând că majorarea salariului nu este posibilă, cel puţin până la anul.

Menţionăm că salariul unui bucătar la grădiniţele din Chişinău este de cel mult 1140 de lei MD impozabili cu un program de lucru de la ora 5.00 până la 19.00. Grădiniţele din Capitală au nevoie de cel puţin 409 ajutori de educatori şi dădace, 104 bucătari, 46 de bucătari auxiliari şi 17 asistente medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe