Renumitul avocat chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng a dispărut, confirmă soţia sa

Renumitul avocat chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng, care s-a aflat sub arest la domiciliu în ultimii trei ani, a dispărut pe neaşteptate din locuinţa sa în 13 august. Marţi încă nu se ştia nimic despre locul unde s-ar afla acesta.
Geng He, soţia avocatului chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng, discută cu presa la Capitoll Hill în 18 ianuarie 2011. (Tim Sloan/AFP/Getty Images)
Chang Chun
16.08.2017

Soţia lui Gao, Geng He, care locuieşte în SUA, a confirmat dispariţia avocatului pe postul New Tang Dynasty Television (NTD).

Geng a precizat că a încercat să îl sune pe soţul ei duminică, 13 august, dar nu a reuşit să vorbească cu el. În cele din urmă, ea a intrat în contact cu fratele mai mare al avocatului, Gao Zhiyi, care a informat-o că Gao a dispărut în acea dimineaţă.

“Fratele lui Gao a ajuns la locuinţa acestuia în jurul orei [locale] 8 a.m. pentru a-l chema la micul dejun, l-a strigat pe Gao de câteva ori, dar acesta nu a ieşit din camera sa. Când a intrat în cameră, a văzut că nu era nimeni acolo şi a sunat la poliţie în jurul orei 9 a.m. Poliţia locală s-a dus în munţii [din apropiere] şi l-a căutat pe Gao peste tot”, a declarat Geng He unui reporter NTD.

Geng a mai afirmat că nu a primit încă nicio ştire despre Gao şi a încercat să îl sune pe fratele acestuia, dar de atunci nu a reuşit să comunice nici cu el.

“Sunt foarte agitată de când am aflat ştirea. Locuiesc în SUA de peste 8 ani. Deşi locuiesc într-o ţară liberă, nu mă simt relaxată sau liberă. De la eliberarea lui Gao din închisoare în urmă cu trei ani [şi plasarea sa sub arest la domiciliu], Partidul Comunist Chinez a refuzat să îi permită [avocatului] să fie tratat de un dentist, iar acum aproape toţi dinţii săi au căzut. Întotdeauna când văd mâncare, mă gândesc la dinţii săi. Nu mă simt deloc liniştită”, a declarat ea.

Dinţii lui Gao au fost afectaţi şi i-au provocat mari dureri după numeroşii ani în care a fost supus torturilor brutale ale Partidului Comunist Chinez.

Gao Zhisheng: poza din din stânga realizată în 2 noiembrie 2005 în biroul său din Beijing; poza din dreapta a fost realizată în 2017 şi circulată de activişti pro-democraţie din China. (Verna Yu/AFP/Getty Images)
Gao Zhisheng: poza din din stânga realizată în 2 noiembrie 2005 în biroul său din Beijing; poza din dreapta a fost realizată în 2017 şi circulată de activişti pro-democraţie din China. (Verna Yu/AFP/Getty Images)

Geng a afirmat că îşi aminteşte vag că ultima dată când a discutat cu Gao a fost aproximativ în 11 august.

Ea a adăugat că Partidul Comunist Chinez nu a încetat niciodată să îi persecute familia din China. Autorităţile chineze au confiscat actele de identitate ale familiei surorii sale şi le interzic acestora să părăsească oraşul natal. Lui Geng îi este frică să îşi sune membrii familiei deoarece acest lucru ar putea avea ca rezultat persecutarea lor suplimentară.

Dispariţia lui Gao a avut loc la o săptămână după ce a oferit un interviu postului NTD.

Avocatul chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng. (The Epoch Times)
Avocatul chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng. (The Epoch Times)

În 7 august, el a declarat pentru NTD Television, prin telefon, că toţi cei din China şi-au pierdut libertatea şi trăiesc ca într-o închisoare.

“În China, 1,3 miliarde de oameni se află sub arest la domiciliu, nu doar eu. Pentru natura umană, pentru drepturile omului, pentru umanitate, aceasta este o închisoare. Cea mai mare dorinţă a mea este să schimb acest sistem malefic, astfel încât poporul chinez să poată trăi o viaţă normală şi China să redevină o civilizaţie normală”, a declarat avocatul.

Dispariţia lui Gao a avut loc, de asemenea, înaintea celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez din această toamnă, care este întotdeauna un moment foarte sensibil pentru Partid.

De la laude la torturi

La un moment dat, Gao a fost considerat de Ministerul chinez al Justiţiei ca unul dintre cei mai buni 10 avocaţi ai Chinei. Gao, creştin, a intrat în conflict cu regimul comunist ateu când a început să ofere reprezentare şi ajutor juridic practicanţilor Falun Gong, care sunt ţinta unei campanii sângeroase de persecutare lansată în 1999 de fostul dictator chinez Jiang Zemin. De atunci, un număr mare de practicanţi sunt ucişi în lagăre de reeducare şi muncă forţată, precum şi în închisori sau sunt folosiţi ca surse vii de organe pentru industria infloritoare a transplanturilor din China.

Forţele de securitate chineze au amplificat operaţiunile de supraveghere a avocatului Gao după ce acesta a adresat mai multe scrisori publice conducerii de vârf a regimului comunist chinez, în care a condamnat persecutarea practicanţilor. El a fost arestat oficial în 2006.

Gao şi-a petrecut următorii 8 ani în închisoare şi în arest la domiciliu. În închisoare, el a fost persecutat în aceeaşi manieră în care sunt torturaţi practicanţii Falun Gong închişi – inclusiv privare de somn, bătăi brutale şi şocuri cu bastoane electrice.

În 2014, Gao a fost eliberat din închisoare şi plasat sub o formă de arest la domiciliu în provincia sa natală Shaanxi.

Din cauza hărţuirilor constante, soţia lui Gao şi cei doi copii ai lor au fugit din China în 2009 şi locuiesc de atunci în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor