Rusia îl adaugă pe Zelenski pe lista de "infractori căutaţi"

Volodomir Zelenski (Epoch Times Romania)
Redacţia
06.05.2024

Rusia l-a adăugat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe lista de infractori căutaţi, relatează The Moscow Times, citând o bază de date a guvernului rus.

Zelenski a apărut pe lista "persoanelor căutate" a Ministerului rus de Interne, o bază de date online cu presupuşi infractori căutaţi de autorităţi.

Instituţia a precizat că liderul ucrainean este căutat "în temeiul unui articol din codul penal", fără a oferi detalii suplimentare.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor ruşi cu privire la motivul pentru care Zelenski a fost adăugat pe listă.

Moscova l-a vizat pe Zelenski de la începutul ofensivei sale militare în Ucraina din februarie 2022.

Preşedintele ucrainean a declarat anul trecut că ştia că cel puţin "cinci sau şase" tentative de asasinat împotriva sa au fost dejucate.

La o zi după ce a trimis trupe în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut un discurs către naţiune în care a cerut armatei ucrainene sa îl răstoarne pe Zelenski.

Rusia a plasat mai mulţi politicieni şi personalităţi publice străine pe lista persoanelor căutate, care are zeci de mii de înregistrări.

În februarie, Poliţia rusă a dat-o în urmărire pe şefa Guvernului Estoniei, Kaja Kallas, pentru ceea ce Kremlinul a numit "profanarea memoriei istorice", pentru iniţiativa ţării baltice de a distruge monumente din epoca sovietică.

Anul trecut, Curtea Penală Internaţională (CPI) a ordonat arestarea lui Putin pentru acuzaţii de crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni. Moscova a respins acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor