Veaceslav Negruţă: Reorganizarea trezoreriilor din Moldova este periculoasă

Oameni cu o pregătire profesională specială vor rămâne fără serviciu doar pentru că autorităţile moldovene doresc preluarea de către o bancă intermedierea plăţilor din bugetul de stat, afirmă Veaceslav Negruţă.
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

Guvernul de la Chişinău potrivit unui proiect de hotărâre înaintat pentru consultări publice îşi propune reorganizarea Trezoreriilor regionale ale Ministerului Finanţelor, care urmează să funcţioneze în teritoriu ca servicii publice desconcentrate. Cele 38 de trezorării existente vor fi comasate în 5 direcţii, coordonarea activităţii acestora fiind asigurată de către Direcţia generală Trezoreria de Stat.

Fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţă şi actual expert la Transparency Internaţional Moldova menţionează că sistemul trezorerial s-a construit greu în Republica Moldova a reuşit, însă reorganizarea sistemului, pornită recent de Guvern, ar fi prematură şi periculoasă.

”Reorganizarea sistemului trezorerial trebuie începută doar după finalizarea reformei teritorial-administrative (care încă nici nu a început). Am protejat integritatea şi funcţionalitatea acestui sistem de toate tentativele de preluare sub control politic a trezoreriilor teritoriale. Nu am admis ca oamenii pregătiţi din sistemul trezorerial să fie înlocuiţi cu cei care nu fac diferenţa între debit şi credit”, scrie expertul pe pagina sa de socializare.

Veaceslav Negruţă precizează că cei mai insistenţi erau aceia care recent s-au transformat în "democraţi". ”Să înţeleg că le reuşeşte să distrugă şi să impună control politic peste trezorerii?”

”În cele 38 de unităţi lucrează oameni cu o pregătire profesională specială. Marea majoritate vor rămâne fără serviciu. Niciunul dintre ei nu vor merge să muncească în trezorerii regionale, făcând naveta dimineaţa şi seara. Le va fi mai simplu să plece din R.Moldova. Păcat!”, a adăugat fostul ministru al Finanţelor.

În concluzie, Negruţă se adresează autorităţilor de la Chişinău să nu distrugă un sistem funcţional doar de dragul preluării de către o bancă a intermedierii plăţilor. ”Faceţi reforma teritorial-administrativă şi lăsaţi Ministerul Finanţelor să-şi facă munca cât se poate de apolitic!”

Menţionăm că Trezoreria de Stat este abilitată cu dreptul de coordonare şi asigurare a procesului de executare de casă a bugetului de stat şi bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale, veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat şi veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Totodată, este responsabilă de întocmirea rapoartelor privind executarea bugetului public naţional, elaborarea metodologiei evidenţei contabile şi a rapoartelor financiare în sistemul bugetar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe