Ion Sturza: Aparatul de stat oficial al R. Moldova devine nefuncţional

Funcţionarii care lucrează pentru Plahotniuc la sediul acestuia ar avea un suport tehnic formidabil, dar şi accesul la toate sistemele informaţionale ale RM, fisc, vamă, cadastru etc., afirmă Sturza
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)

În contextul promovării noii reforme a Guvernului de la Chişinău, în rezultatul căreia aproximativ 50 % dintre funcţionari urmează să fie disponibilizaţi, fostul premier al Republicii Moldova şi actual om de afaceri susţine că Vlad Plahotniuc personal a impus reducerea angajaţilor la ministere în medie cu 44%, pentru a captura definitiv puterea executivă.

”Zi tristă pentru premierul Pavel Filip.Toţi înţeleg că este o nesăbuinţă şi că aparatul de stat oficial devine nefuncţional. În schimb se consolidează cel de la GBC (sediul lui Plahotniuc n.r.). Am numărat deja vreo 10 foşti generali doar la un etaj!”, scrie fostul politician pe pagina sa de Facebook atenţionând că cei care lucrează pentru liderul PD ar avea un suport tehnic formidabil, dar şi accesul la toate sistemele informaţionale ale statului, fisc, vamă şi cadastru. ”Comisari în ministere. Şedinţe marţi la partid cu miniştri. Mai avem nevoie de guvernul oficial?”

În context, activistul civic Paşa Valeriu menţionează că receta lui Plahotniuc ar fi dezinstituţionalizarea procesului decizional. ”Nici nu înţelege ce face. Pe lângă miniştri politruci, unii semidocţi, mai omoară şi ultimele urme de competenţă pe care le deţineau specialiştii din ministere. Putem deja redenumi ministerele în organizaţii de partid - OT PDM filiala Ministerul Apărării, Economiei şi tot aşa.”

Expertul de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova Ion Guzun precizează că ”nici coordonatorul nu infirmă că a capturat statul. Doar lumea are iluzii că acest lucru nu se întâmplă.”

Jurnalistul Mihai Miron se întreabă: dar până acum aparatul de stat a fost funcţional măcar în proporţie de 56%? ”Sunt sigur că mulţi angajaţi din ministere sunt angajaţi prin pile şi nu fac altceva decât să roadă pantalonii. Şi dacă situaţia e aşa cum aţi descris-o, de ce ne mai trebuie guvern?”

Executivul R. Moldova a aprobat în cadrul şedinţei de joi, 30 august, Regulamentele de funcţionare a noilor ministere, care stabilesc misiunea, funcţiile, domeniile de activitate şi drepturile acestora, precum şi organizarea activităţii. Potrivit premierului Pavel Filip, pasul întreprins va oferi cadru de funcţionare pentru noile ministere şi va crea condiţiile necesare ca acestea să devină mai eficiente, iar fiecare funcţionar din structurile nou create va şti clar ce are de muncit în cele opt ore legale de muncă, inclusiv va fi mai bine plătit, ezitând să menţioneze despre cei circa 50 la sută din angajaţii administraţiei centrale care vor fi demişi.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat în grabă legea cu privire la reforma Guvernului propusă de Vladimir Plahotniuc în pofida faptului că mai mulţi experţi s-au arătat îngrijoraţi de faptul că iniţiativa a fost lansată netransparent şi fără participarea societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe