Societatea civilă din Moldova cere demisii în cazul decesului tânărului în custodia statului

Ministerul Justiţiei şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare din Moldova pasează responsabilitatea în cazul decesului din penitenciar a lui Andrei Brăguţa. Mai multe voci susţin că autorităţile ar fi încălcat orice limite.
Andrei Braguţa (dreapta), tânărul din R. Moldova decedat în detenţie preventivă
Andrei Braguţa (dreapta), tânărul din R. Moldova decedat în detenţie preventivă (facebook.com)

Şeful Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) din Republica Moldova, Aureliu Suhan a anunţat joi în cadrul unei conferinţe de presă că Andrei Brăguţa, tânărul care a decedat în Penitenciarul nr.16 Pruncul, deja avea vânătăi pe corp atunci când a fost adus de poliţişti din izolatorul provizoriu însă momentan încă nu ar exista o decizie finală cu privire la cauza morţii cetăţeanului. Organele procuraturii ar efectua investigaţii în acest sens, iar DIP a pornit o anchetă internă.

Viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu a negat acuzaţiile precum că Brăguţa ar fi fost tratat inuman şi a comunicat că deţinutul a parvenit în sistemul penitenciar la 24 august, ora 10.40, după care la 11.00 a fost escortat din Penitenciarul nr.13, iar la ora 12.20 a fost internat în spitalul Penitenciarului nr.16, cu statutul de spital de psihiatrie, la indicaţia medicilor care au constatat că acesta ar avea tulburări psihice fiind necesară o supraveghere permanentă, unde a şi decedat la 26 august.

Între timp opinia publică este bulversată de cele întâmplate şi continuă să aducă critici dure la adresa autorităţilor acuzându-i de incompetenţă în serviciu şi complicitate la omor.

Astfel, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase susţine că toată societatea trebuie să reacţioneze la abuzurile sistemului şi crima produsă în cazul lui Andrei Brăguţa, decedat subit şi în condiţii suspecte în penitenciar, deoarece într-o bună zi oricine poate deveni victimă a indiferenţei.

”Regimul actual este autorul moral al acestei crime. Vom cere în mod categoric o investigaţie obiectivă a acestui caz şi tragerea la răspundere penală a celor care se fac responsabili. Zilnic, sute, mii de cetăţeni devin victime ale abuzurilor acestor criminali care îşi bat joc de oameni. Acum au început să şi ucidă”, a comentat preşedintele Platformei DA, specificând că deja devin victime şi oameni care nu au fost în conflict cu sistemul.

Activistul civic, Valeriu Paşa atenţionează că deşi totul este extrem de prost în R. Moldova, dar există limite de netrecut pentru nimeni, chiar şi în state autoritare, în cazuri similare se dă cu demisii şi cu arestări imediate.”Eu încă nu pot să cred că acest caz e despre Moldova. Eu înţeleg că avem o guvernare ipocrită şi nesimţită, că au încălcat orice limite, dar totuşi Domnule Andrian Candu, dacă nici de data asta Vlad Cebotari nu va zbura din Ministerul Justiţiei, sunteţi oficial toţi nişte rataţi şi sper să îl visaţi pe băiatul ăsta în fiecare noapte!”

Reprezentanta Amnesty Internaţional Moldova, Cristina Pereteatcu consideră că Andrei Brăguţa, a murit în condiţii suspecte, ”mai exact a fost omorât de sistem. Sistemul putred ca de obicei s-a solidarizat. Aţi auzit azi vreun ministru sau procuror să spună ceva?!”

Deputata PLDM Maria Ciobanu susţine că moartea tânărului ar fi pe conştiinţa Ministrului Justiţiei. ”Iată, domnule ministru Vladimir Cebotari, rezultatele mult trâmbiţatelor reforme din justiţie, dar şi eficacitatea salariilor europene pe care le primiţi. Voi, acei care furaţi milioane, sunteţi azi legea în statul Republica Moldova, dar veţi da seamă, mai devreme sau mai târziu, pentru crimele împotriva cetăţenilor...”

Amintim că Andrei Brăguţa s-a stins din viaţă în timp ce se afla în arest preventiv în Penitenciarul Pruncul, fiind diagnosticat iniţial cu pneumonie. Rudele anunţate la 3 zile după deces acuză oamenii legii că l-ar fi bătut. Tânărul primise mandat de arestare pentru 30 zile, pentru că la 15 august ar fi depăşit viteza, iar la întocmirea procesului verbal despre contravenţie ar fi insultat inspectorii de patrulare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe