Uniunea Europeană a făcut joi un pas istoric spre o mai mare integrare economică, ajungând la un acord privind o nouă uniunea bancară care vizează prevenirea unei repetări a crize economice care a lovit zona euro în ultimii ani, scrie France24.
Investiţiile străine directe s-au prăbuşit de la venirea crizei. Lucrurile merg din rău în mai rău, iar această tendinţă nefastă pentru economia României nu se va opri nici în următorii câţiva ani, consideră analiştii economici.
Grecia va avea nevoie de încă un pachet de ajutor financiar, al treilea. În cele din urmă, acest lucru a fost recunoscut, marţi, de ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble. Până în ultima clipă cancelarul federal Angela Merkel şi acelaşi ministru de finanţe au negat vehement o atare perspectivă, dar să ascunzi un lucru atât de evident a devenit imposibil, notează, joi, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Întrucât Hassan Rouhani, noul preşedinte al Iranului, a cerut un dialog reînnoit cu privire la programul de îmbogăţire a uraniului, există temeri că abordarea lui nu va fi bine primită de către Statele Unite. Dacă acest lucru se va întâmpla, o altă oportunitate importantă în ceea ce priveşte Iranul va fi pierdută, crescând şansele unei confruntări cu această ţară. "Dacă sunteţi în căutarea unui răspuns adecvat, vorbiţi cu Iranul prin limbajul respectului, nu prin cel al sancţiunilor", a spus noul preşedinte.
Zona euro a înregistrat o creştere economică de 0,3% în trimestrul doi, faţă de primele trei luni ale anului. Este primul rezultat pozitiv după şase trimestre consecutive de scădere, zona euro depăşind astfel cea mai îndelungă perioadă de declin de la adoptarea monedei unice europene, în 1999.
Până în urmă cu câteva luni, se vorbea de Polonia ca de un miracol. Singura ţară care nu a intrat în recesiune, din 2008 când a izbucnit criza, a ajuns la o creştere de până la 4,5% în 2011.
Principalele trei partide portugheze încearcă să ajungă săptămâna aceasta la un acord privind susţinerea măsurilor de salvare la care au subscris: Alberto Martins, Jorge Moreira da Silva şi Pedro Mota Soares sunt interlocutorii aleşi de Partidul Socialist (PS), de Partidul Social Democrat (PSD, de centru-dreapta - n.r.) şi de Centrul Democrat Social - Partidul Popular (CDS-PP) pentru aceste negocieri tripartite din care trebuie să rezulte un acord de 'salvare naţională', notează marţi ziarul spaniol ABC.
Oricât de departe te-ai duce, ar trebui ca un întreg lanţ de coincidenţe să se petreacă pentru ca să nu afli, mai devreme sau mai târziu, ce se întâmplă în cealaltă partea a lumii.
Grecia a trecut de un alt obstacol în programul său de salvare, prin asigurarea următoarelor tranşe de fonduri care ţin ţara pe linia de plutire, informează BBC. Acesta este cel de la doilea plan de salvare de care beneficiază ţara.
Guvernele ţărilor din Uniunea Europeană (UE) au răsuflat uşurat: criza politică din una dintre cele mai problematice ţări ale Europei - Portugalia, criză care era cât pe ce să dinamiteze pieţele financiare europene şi internaţionale, a fost soluţionată.
În ciuda ultimelor sale declaraţii 'pline de optimism', în care a afirmat că 'lucrurile merg bine în cadrul guvernului' şi că 'problemele lui Silvio Berlusconi cu justiţia nu vor influenţa activitatea executivului', premierul italian Enrico Letta 'nu poate dormi liniştit', mai ales din cauza crizei economice, scriu vineri principalele publicaţii din Peninsulă.