Partidele portugheze îşi acordă o săptămână pentru a ajunge la un acord de 'salvare naţională'

Preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva.
Preşedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva. (FRANCISCO LEONG / AFP / Getty Images)

Principalele trei partide portugheze încearcă să ajungă săptămâna aceasta la un acord privind susţinerea măsurilor de salvare la care au subscris: Alberto Martins, Jorge Moreira da Silva şi Pedro Mota Soares sunt interlocutorii aleşi de Partidul Socialist (PS), de Partidul Social Democrat (PSD, de centru-dreapta - n.r.) şi de Centrul Democrat Social - Partidul Popular (CDS-PP) pentru aceste negocieri tripartite din care trebuie să rezulte un acord de 'salvare naţională', notează marţi ziarul spaniol ABC.

Cele trei forţe politice şi-au acordat un răgaz de o săptămână pentru 'a oferi spaţiu negocierilor prevăzute pentru a se ajunge la obţinerea unui compromis', aşa cum a cerut săptămâna trecută preşedintele Anibal Cavaco Silva. Duminică cei trei reprezentanţi ai partidelor au discutat 'metodologia de lucru' , fără a intra în detalii.

Şeful statului îşi doreşte un acord pe termen mediu între cele trei partide care să garanteze sprijinul faţă de măsurile menite să ducă la concluzionarea unui program de salvare a Portugaliei, la care au subscris cele trei formaţiuni şi care este prevăzut să fie aplicat din iunie 2014.

Acest acord tripartit va permite şi o revenire pe pieţe a statului portughez începând cu anul viitor.

Deşi se vor aşeza la aceeaşi masă cu conservatorii pentru a ajunge la un acord de 'salvare naţională', PS a anunţat totuşi că va vota în favoarea moţiunii de cenzură împotriva executivului, pe care o va prezenta partidul ecologist - Verzii. Iniţiativa nu are însă şanse de reuşită, având în vedere că suma mandatelor PSD şi CDS-PP le oferă majoritate absolută în Cameră, notează şi ziarul Las Provincias într-un editorial.

Totuşi, decizia socialiştilor ilustrează încă o dată climatul de crispare politică din Portugalia. Deşi cu unele nuanţe, toate partidele, însuşi şeful statului, patronatul şi sindicatele coincid asupra necesităţii de a relaxa politicile severe de austeritate aplicate în ultimii ani şi de a se concentra asupra recuperării creşterii, dar diferă privind modul de a o face.

Preşedintele conservator Anibal Cavaco Silva este precursorul acestui proces de dialog tripartit din care speră să rezulte un compromis care să permită ţării să garanteze îndeplinirea programului convenit cu UE şi FMI în schimbul salvării ţării, alături de aprobarea măsurilor menite să stimuleze economia. Se speră totodată ca acordul să ducă la o revenire pieţe a ţării. Portugalia va trebui să treacă săptămâna aceasta un test greu al investitorilor cu o nouă emisiune a datoriei pe termen scurt, prima de la izbucnirea crizei guvernului da 2 iulie.

Criza politică durează deja de două săptămâni, de la anunţul demisiei ministrului de externe şi lider al CDS-PP, Paulo Portas, care a plasat coaliţia de guvernământ în pragul rupturii. Deşi Portas a optat până la urmă să rămână în executiv ca vicepremierul, această soluţie prezentată de conservatori nu a fost acceptată de Cavaco Silva, care a făcut până la urmă apel la obţinerea 'unui compromis de salvare naţională', mai amplu, care să-i includă şi pe socialişti.

Preşedintele a respins totodată cererea PS şi a restului forţelor de stânga de a convoca imediat alegeri anticipate, deşi a admis posibilitatea ca acestea să se desfăşoare în iunie 2014, cu un înainte de încheierea mandatului guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe