Salariile din Marea Britanie înregistrează cele mai mari scăderi din Europa

Bancnote euro şi lire sterline.
Bancnote euro şi lire sterline. (Ian Waldie / Getty Images)

Salariile din Marea Britanie au înregistrat una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană în timpul crizei economice, potrivit cifrelor oficiale, scrie BBC.co.uk.

Cifrele, care au fost solicitate de Partidul Muncii, arată că salariile medii orare (ajustate în funcţie de inflaţie) au scăzut cu 5,5% de la mijlocul anului 2010. Acesta este al patrulea cel mai mare declin printre cele 27 de naţiuni ale UE, după Grecia, Portugalia şi Olanda.

În 2009, un lucrător din sectorul public a câştigat, în medie, aproximativ 16,60 lire sterline pe oră, însă salariul a scăzut la aproximativ 15,80 lire/oră în 2011, potrivit Institutului de Studii Fiscale. Plata pe oră pentru angajaţii din sectorul privat era de 15,10 lire în 2009 şi a ajuns la 13,60 de lire în 2011.

La polul opus se află Germania, unde salariul pe oră a crescut cu 2,7% în aceeaşi perioadă.

Per ansamblu, în Uniunea Europeană salariul mediu a scăzut cu 0,7%.

Alte ţări din zona euro care au fost afectate de criză într-o măsură mai mare s-au descurcat mai bine decât Marea Britanie. Spania, de exemplu, a avut o scădere de 3,3% în aceeaşi perioadă, în timp ce salariile în Cipru au scăzut cu 3%. În Franţa, salariul a înregistrat o creştere de 0,4%, în timp ce în celelalte 18 ţări din zona euro s-a înregistrat o scădere de 0,1% în perioada 2009-2011.

Presa britanică titra în urmă cu câteva luni că grupuri mari de români şi bulgari se pregătesc „să invadeze” Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă, începând cu 1 ianuarie 2014. În condiţiile ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii, englezii se arătau foarte îngrijoraţi în faţa exodului de imigranţi. ONG-urile estimau că aproape 50.000 de români şi bulgari vor sosi în Marea Britanie, pentru a-şi căuta un loc de muncă.

Cu toate acestea, o delegaţie britanică sosită în luna iunie la Bucureşti a dat asigurări că românii care vor veni să muncească în Marea Britanie din 2014 nu vor fi discriminaţi în niciun fel. Oficialii britanici au exprimat atunci şi preocuparea Guvernului Marii Britanii în ceea ce priveşte fenomenul migraţiei, subliniind faptul că, în ultimii zece ani, s-a înregistrat cel mai mare aflux de cetăţeni străini stabiliţi în Regatul Unit.

În prezent, restricţiile existente pentru români şi bulgari se referă doar la numărul muncitorilor cu slabă calificare, în special în domeniile agricultură (peste 20.000 de lucrători pe an) şi procesarea alimentelor (3.500 de muncitori pe an). Lucrătorii cu înaltă calificare pot să muncească în continuare în Regatul Unit, deoarece fac parte din “Programul pentru emigranţii cu înaltă calificare”. Ei trebuie să îndeplinească totuşi condiţiile necesare primirii permisului de muncă.

Medicii, asistentele medicale, profesorii, asistenţi lingvistici, angajaţii „au pair”, lucrătorii din gospodării particulare pot obţine mai uşor dreptul de muncă, fără să fie nevoie ca angajatorul să solicite un permis de muncă în numele lor. Anunţurile de joburi adresate strict românilor, pentru Regatul Unit, provin din domeniul medical (un salariu de 1.500-2.500 de lire sterline pentru asistenţi medicali şi de 3.500-5.000 de lire sterline pentru medici), IT (salariu de circa 2.500-3.500 de lire sterline), îngrijire copii şi bătrâni (400-600 de lire sterline ca bonă şi 850-1.200 de lire sterline ca infirmieri pentru bătrâni), hoteluri şi restaurante (1.000-1.200 de lire sterline).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie