Spania: Ţara a ieşit din recesiune

Clădirirea Banco de España (Banca Spaniei), în Madrid.
Clădirirea Banco de España (Banca Spaniei), în Madrid. (Dominique Faget / AFP / GettyImages)

Economia Spaniei a ieşit din recesiune după ce s-a aflat în creştere pentru prima dată în mai mult de doi ani, potrivit estimărilor realizate de Banca Spaniei, informează BBC.

Produsul intern brut (PIB) al Spaniei a crescut cu 0,1% între iulie şi septembrie, au declarat oficialii băncii de la Madrid. Cu toate acestea, PIB-ul era încă 1,2% mai mic în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Banca Spaniei a declarat că economia ţării a fost ajutată de exporturile puternice înregistrate trimestrul trecut, în timp ce cererea internă a scăzut cu 0,3%, se arată în datele Băncii Spaniei.

“O uşoară revenire în activitate, în al treilea trimestru, după căderea anterioară se datorează … unei contribuţii mai favorabile din sectorul extern”, se spune în buletinul lunar al băncii, citat de BBC.

Spania a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza creditelor, care a explodat în urma balonului imobiliar, în 2008. Băncile sale au trebuit să apeleze la planuri de salvare guvernamentale pentru a supravieţui, după ce au ajuns în situaţia de a deţine sute de miliarde de euro în datorii neperformante. Rata şomajului a ajuns la mai mult de 26% , fiind una dintre cele mai mari din Europa.

Măsurile de austeritate guvernamentale care vizează reducerea deficitului mare al Spaniei a determinat proteste uriaşe în întreaga ţară, anul trecut. Cu toate acestea, guvernul a afirmat recent că sfârşitul recesiunii este aproape, spunând că reformele şi măsurile de austeritate au dat roade.

Ignacio del Torre, economist la firma de consultanţă financiară Arcano, a declarat: „În urma reformelor implementate recent, Spania a devenit un centru puternic de export. Spania va ieşi complet din recesiune în 2014, cu ajutorul investiţiilor private, cu o creştere a consumului care va lua o de turnură pozitivă, după trei ani de declin şi de credite pentru stabilizarea ţării”.

Datele prezentate de bancă sunt estimative, urmând ca Institutul Naţional de Statistică INE să publice datele preliminarii oficiale pentru PIB, pentru cel de al treilea trimestru, la 31 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie