Miracolul polonez se clatină

Donald Tusk.
Donald Tusk. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Până în urmă cu câteva luni, se vorbea de Polonia ca de un miracol. Singura ţară care nu a intrat în recesiune, din 2008 când a izbucnit criza, a ajuns la o creştere de până la 4,5% în 2011. De când a câştigat pentru prima dată alegerile, în 2007, liberalul Donald Tusk, în vârstă de 56 de ani, a făcut din această ţară un reper de stabilitate printre vecinii săi din Europa centrală şi de est, cu puternica Germanie ca principal partener comercial, în timp ce diplomaţia sa a devenit prezentă printr-un discurs constructiv în Europa, notează luni ziarul El Pais.

Tusk este premierul care a guvernant cel mai mult timp Polonia. Înaintea lui, niciun alt premier nu a mai fost reales după căderea comunismului. Însă acum, la jumătatea celui de-al doilea mandat al său, steaua lui începe să pălească. La sfârşitul anului trecut, economia a început să încetinească, şomajul a crescut până la 13,2%, iar nemulţumirea s-a extins în rândul multor polonezi care critică lipsa de acţiune, lipsa de 'comunicare clară din partea guvernului a viziunii sale privind ţara', explică Krzysztof Blusz, analist la think tank DemosEuropa.

Dar problemele lui Tusk nu sunt doar economice. Uzura guvernului a permis avansul în sondaje a partidului conservatorului Jaroslaw Kaczynski, principalul din opoziţie. Deja în mai, pentru prima dată în şase ani, partidul conservator Lege şi Justiţie a devansat Platforma Civică a lui Tusk, cu 26% la sută faţă de 23% din alegători, potrivit institutului de sondaj CBOS. Lehamitea cetăţenilor faţă de partidul de guvernământ s-a văzut şi la alegerile locale din iulie, când a pierdut primăria din Elbag, care a fost obţinută de candidatul Legii şi Justiţiei. Tusk făcuse mai multe deplasări prin ţară pentru a face campanie în favoarea candidatului guvernamental.

'Lege şi Justiţie îi atrage pe tinerii care nu îşi amintesc cum era guvernul fraţilor Kaczynski (preşedinte şi premier între 2006-2007)', comentează Marcin Zaborowski, directorul Institutului polonez de afaceri internaţionale. 'Acum începe să-şi schimbe retorica. După mai mulţi ani de la accidentul de la Smolensk, partidul foloseşte un discurs mai axat pe valorile naţionale faţă de Uniunea Europeană şi susţine că guvernul este incompetent. Acum pune accentul pe economie, care l-ar putea face mai atractiv pentru tinerii în rândul cărora s-a instalat nemulţumirea, ca urmare a lipsei oportunităţilor şi a şomajului, la fel ca în restul Europa', a explicat analistul Blusz.

O altă problemă cu care se confruntă premierul polonez este internă. La începutul anului, Tusk a fost incapabil să ajungă la un acord cu membrii propriului partid ca să voteze în favoarea unui proiect pentru a recunoaşte uniunile gay şi s-a înfruntat cu mai mulţi miniştri ai săi pe această temă. Pe unul dintre ei, ministrul justiţiei, Jaroslaw Gowin, l-a destituit în mai pentru că ar fi spus, fără să aibă dovezi, că Germania face experimente cu embrioni cumpăraţi din Polonia.

Jaroslaw Gowin, care a condus în Parlament dezbaterile împotriva căsătoriilor gay, este rivalul lui Tusk pentru a conduce partidul la alegerile interne la sfârşitul lunii august. 'Primul ministru va încerca să preia din noul frâiele partidului său', afirmă Blusz. Analiştii sunt de părere că Gowin nu are şanse să câştige, dar încearcă să-şi consolideze poziţia ca lider al facţiunii conservatoare a partidului. Acest fapt contribuie la erodarea imaginii lui Tusk şi a fronturilor deschise. Mai sunt doi ani până la alegeri, ceea ce, potrivit lui Blusz, 'în politică înseamnă mult timp'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe