Zona euro, preocupată de reducerea fiscalităţii asupra muncii
alte articole
Miniştrii finanţelor din ţările zonei euro au început luni discuţii despre metodele de a reduce fiscalitatea care apasă asupra muncii, unul dintre mijloacele preconizate de Comisia Europeană pentru a relansa creşterea economică şi a majora numărul locurilor de muncă, relatează AFP.
'Am avut o primă discuţie despre modul de a reduce fiscalitatea care exercită presiuni asupra muncii', a indicat la terminarea unei reuniuni a Eurogrupului preşedintele său, Jeroen Dijsselbloem.
Comisia Europeană a publicat în iunie recomandări specifice fiecărei ţări în materie de reforme economice şi sociale. Aceste recomandări identifică 11 ţări din zona euro în care presiunea fiscală asupra salariilor este foarte ridicată, între care Franţa, Germania, Italia, Spania şi Belgia.
Presiunea fiscală asupra muncii în ţările membre zonei euro 'este una dintre cele mai ridicate în lume', aminteşte comunicatul publicat în finalul reuniunii de luni.
'Dezbaterea are ca obiect maniera de a diminua diferenţa între costul salarial al unui lucrător şi salariul net pe care îl primeşte', a explicat Dijsselbloem.
Trei ţări - Spania, Italia şi Olanda - au prezentat luni iniţiativele pe care le-au luat în acest sens. Discuţiile vor continua în septembrie pentru a identifica principii commune, chiar dacă va trebui 'să se ţină cont de circumstanţe naţionale specifice', a subliniat Dijsselbloem.
Unele ţări nu dispun, de fapt, de o mare marjă de manevră bugetară. Reducerea fiscalităţii care apasă asupra muncii va trebui deci să fie 'compensată', subliniază Eurogrupul.
Unul dintre mijloace constă într-o reducere a cheltuielilor bugetare, dar soluţia poate fi găsită de asemenea schimbând repartiţia fiscalităţii în mod neutru pe plan bugetar. Reducerea fiscalităţii asupra muncii ar fi compensată prin 'surse de venituri fiscale mai puţin prejudiciabile creşterii economice, precum taxe asupra consumului, asupra proprietăţii şi a mediului'.