David Cameron promite să lămurească scandalul de pedofilie de la Westminster
alte articole
Premierul britanic David Cameron a promis luni „să facă toate eforturile” pentru a se descoperi "adevărul" cu privire la acuzaţiile de abuzuri sexuale care ar fi fost comise în perioada 1979 - 1999 asupra unor copii de către membri ai guvernului şi deputaţi.
"Sunt ferm determinat să mergem până la capăt cu investigarea acestor acuzaţii şi nu vom lăsa nicio pistă necercetată pentru a descoperi adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat - acest lucru este vital", a declarat David Cameron, după ce peste 100 de dosare aferente acestor cazuri, au dispărut.
"Este important că poliţia să ştie că poate merge oriunde unde ancheta o va conduce", a mai dat asigurări premierul britanic, a cărui ţară este încă traumatizată de afacerea Jimmy Savile, celebrul moderator al BBC decedat în 2011, căruia îi sunt atribuite câteva sute de cazuri de pedofilie, cazuri ieşite la "lumină", evident, după moartea sa. Odată cu informaţii despre abuzurile sexuale comise de Savile, vechile zvonuri privind existenţa unei reţele de pedofilie la Westminster au ieşit din nou la suprafaţă, britanicii fiind revoltaţi de informaţia că peste o sută de dosare incriminând politicieni au dispărut.
Potrivit Mediafax, apelurile publice la explicaţii cu privire la cele întâmplate s-au multiplicat după ce premierul britanic David Cameron i-a cerut la sfârşitul săptămânii trecute lui Mark Sedwill, secretar permanent al Ministerului de Interne, să facă totul pentru a descoperi cum de nu mai puţin de 114 dosare în care erau instrumentate cazuri de pedofilie au dispărut.
Dosarele dispărute i-au fost transmise în 1983 ministrului de Interne din perioada respectivă, Leon Brittan, de către deputatul laburist Goeffroy Dickens, militant împotriva maltratării copiilor pentru ca treizeci de ani mai târziu, actualul ministru de interne, Terasa May, să declare duminică, în baza unui raport din 2013, că aparent, dosarele au fost 'distruse sau pierdute'.
Leon Brittan s-a apărat luni, dând asigurări că a predat dosarele autorităţilor competente, "potrivit practicii normale".
În consecinţă, Ministrul de Interne Theresa May i-a cerut luni preşedintelui Societăţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, să efectueze un nou audit asupra raportului din 2013 şi asupra modului în care au fost utilizate informaţiile pe care le-a dezvăluit.
Ministrul britanic a anunţat de asemenea deschiderea unei anchete mai generale asupra modului în care instituţiile publice gestionează cazurile de abuzuri asupra unor copii.
Petiţia prin care populaţia cere guvernului să deschidă o anchetă pe plan naţional în acest sens strânsese în jur de 72.000 de semnături în cursul serii de luni.