Ziua Unirii Principatelor Române, marcată prin hore în mai multe oraşe din ţară

Flash-mob şi horă la Monumentul Km.0 cu prilejul Zilei Unirii
Flash-mob şi horă la Monumentul Km.0 cu prilejul Zilei Unirii (Epoch Times România)

Câteva zeci de susţinători ai unirii cu Basarabia au marcat, joi, ziua Unirii Mici prin flash-mob-uri şi hore, la Momentul kilometrul 0 din faţa Bisericii Sf. Gheorghe Nou din Capitală. Voluntarii Platformei Civice Acţiunea 2012 au reamintit prin această horă a unităţii despre semnificaţia Unirii din 1859 şi au semnalat necesitatea reîntregirii naţionale, prin unirea României cu Republica Moldova.

“Actul Unirii de la 1859, care a fundamentat statul modern România, a demonstrat că dincolo de voinţa marilor puteri, voinţa românilor este mai importantă. Azi marcă 154 de ani de la unificarea Ţării Româneşti cu Moldova, nu peste multă vreme vom sărbători şi unirea României cu Republica Moldova”, a declarat cu acest prilej copreşedintele Platformei Civice Acţiunea 2012, Marius Lulea, prezent la eveniment.

Şi la Chişinău zeci de membrii şi simpatizanţi ai Platformei au marcat Mica Unire, în Piaţa Unirii Principatelor Române. Potrivit organizatorilor, scopul aceste acţiuni a fost reamintirea necesităţii Unirii din 1859, punerea în valoare a adevărului istoric şi, paralel, atragerea atenţiei organelor abilitate asupra nevoii de a păstra şi renova spaţiul denumit “Piaţa Unirii Principatelor ” din Chişinău.

Asociaţiile “Salvaţi Identitatea Satului” şi “Renaştem Împreună”, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, au organizat la Balş un miting unionist pe traseul Casa Tineretului – zona Monument, de la Platoul “Casei Tineretului”. Manifestaţia s-a finalizat cu depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor din Balş.

La Iaşi, activiştii au organizat o dezbatere la Liceul “Vasile Alecsandri”. În plus, ieşenii au fost prezenţi şi la evenimentele din Piaţa Unirii, lansând mesajul “Basarabia e România”.

Şi voluntarii Acţiunii 2012 din Urziceni au avut o dezbatere la Colegiul Naţional “Grigore Moisil”, încingând ulterior şi o horă şi participând la depunerea de coroane.

La Galaţi, ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată similar, gălăţeni participând la depunerea coroanelor de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza şi prinzându-se apoi în horă.

Susţinătorii unirii cu Basarabia au avut afişe şi pancarte cu mesajul “Basarabia e România”, organizând Hora Unirii şi în alte oraşe precum Piteşti, Petroşani, Alba Iulia, Timişoara, Braşov, Sibiu, Mureş şi Craiova.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de formare a statului naţional unitar român. Pe data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie, domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne