Cum a fost serbată Ziua Unirii la Iaşi
alte articole
Câteva mii de persoane s-au strâns joi, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru serba Ziua Unirii Principatelor, alături de mai mulţi politicieni care şi-au anunţat din timp prezenţa.
Printre oficialii prezenţi la ceremonii s-a numărat premierul Victor Ponta care a declarat că în fiecare an a venit la Iaşi "pentru a aduce un omagiu" celor care au ajutat la unirea principatelor. "Îi salut pe cei care vin în fiecare an la Iaşi, indiferent de vreme bună sau rea, indiferent de cine se află aici pe scenă, tocmai pentru a arăta că sunt români, pentru a se bucura de Unire. Vă rog şi vă propun tuturor celor prezenţi, celor care în oraşe, sate se gândesc la viitor, să vorbim, să ne gândim nu doar ce ţară am moştenit şi mai ales ce ţară ne dorim să construim acum şi ce ţară vrem să lăsăm celor ce vin după noi", a afirmat Ponta.
Discursul premierului s-a încheiat cu urarea de "La mulţi ani" adresată celor prezenţi.
Care a fost mesajul lui Antonescu
Crin Antonescu a enumerat, în discursul său din Piaţa Unirii, calităţile de care au nevoie românii în prezent şi a afirmat că, pe 24 ianuarie 1859, s-au unit nu doar principatele române, ci şi "elite, aspiraţii, entuziasm".
"Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de forţă, încredere, devotament, solidaritate şi poate cel mai bun lucru pe care îl avem de făcut în aceste zile festive (...) este să ne propunem ca în fiecare zi, chiar şi cu o mică parte din gândul nostru, din fapta noastră, oriunde ne aflăm, să mai facem încă o dată şi încă o dată unirea tuturor energiilor, speranţelor noastre", a declarat Antonescu.
Şeful liberalilor şi-a încheiat şi el discursul cu urarea "Vă doresc puterea şi credinţa de a fi împreună toţi români întru cele care urmează. La mulţi ani, România puternică! La mulţi ani ieşeni!".
Ceremoniile de Ziua Unirii au început la ora 9, cu un spectacol folcloric, la care au evoluat pe scenă Maria Dragomiroiu, Petrică Mâţu Stoian, Veta Biriş, Laura Lavric, Zinaida Julea şi Nicolae Hlib.
Festivităţile oficiale au început la ora 10, cu intonarea imnului naţional, în prezenţa premierului Victor Ponta, a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, a şefului Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi a mai mulţi miniştri. La ceremonii au mai participat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, şi prefectul Romeo Olteanu.
După rostirea discursului, Ponta a discutat cu oamenii din Piaţa Unirii. Unul dintre participanţii la manifestări i-a spus premierului: "Daţi-ne salarii şi pensii că avem parte doar de scumpiri", dar primarul Gheorghe Nichita a încercat să-l îndepărteze pe bărbat.
După încheierea discursurilor oamenilor politici, vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, apoi va avea loc defilarea gărzii de onoare şi Hora Unirii.
De la ora 12, edilii au oferit 5.000 de porţii de fasole şi vin fiert.
Seara va avea loc retragerea cu torţe a militarilor pe bulevardul Ştefan cel Mare, după care în Piaţa Palatului Culturii este programat un concert susţinut de Zdob şi Zdub, Iris şi Ruby.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat de miercuri că nu va participa la ceremoniile organizate la Iaşi şi la Focşani de Ziua Unirii Principatelor.