Ziua Păcălelilor aduce un nou val de scumpiri cât se poate de reale

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)

Ziua Păcălelilor, cum este denumită data de 1 aprilie, aduce un val de scumpiri, astfel că românii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru gaze, benzină, motorină, ţigări şi alimente.

Preţul carburanţilor

Faimoasa acciză de 7 eurocenţi la carburanţi de care se tot plângea preşedintele Traian Băsescu şi Opoziţia, la care se adaugă şi taxa pe valoarea adăugată, face ca de la 1 aprilie preţul la carburanţi să crească în medie cu 50 de bani. În aceste condiţii preţul la pompă pentru litrul de benzină a ajuns să fie în medie de 6,3 lei, în timp ce pentru benzina premium preţul se apropie de 7 lei. Un litru motorina costă acum, în medie, 6,5 lei litrul.

„Această taxă suplimentară va scumpi nu doar transportul, ci şi produsele la raft (începând cu legumele şi fructele, care nu pot fi conservate pe stoc). Fiecare dintre noi va scoate din buzunar, numai în acest an, 4 milioane de lei vechi, care vor alimenta puşculiţa de campanie a baronilor PSD”, declara luni fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

Preţul gazelor

Pentru populaţie, tarifele la gaze au fost majorate de la 1 aprilie cu 2% şi urmează ca de la 1 iulie şi , respectiv 1 octombrie, să mai crească cu câte 3% pentru fiecare din cele două etape. În ceea ce-i priveşte pe consumatorii industriali, tariful va creşte de la 1 aprilie cu 5% şi de la 1 octombrie cu încă 4%.

Preţurile alimentelor

Inevitabil aceste creşteri vor determina o serie de scumpiri atât în domeniul transporturilor cât şi la produsele la raft, iar primele care se vor scumpi vor fi legumele şi fructele, pentru că acestea nu pot fi ţinute pe stoc şi de obicei trebuie aduse zilnic. Ulterior, vom vedea scumpiri şi la produsele cu valabilitate.

În cazul unei ferme, costurile de producţie cresc cu aproximativ 15% şi asta doar ca urmare a accizei de 7 eurocenţi, reiese din datele Ligii Producătorilor Agricoli din România, citate de Evz.ro. Această majorare a cheltuielilor se va vedea în preţul de vânzare al grâului pentru panificaţie şi al legumelor sau animalelor crescute în acea unitate.

Preţurile ţigărilor

De la 1 aprilie, fumătorii vor plăti, în medie, cu 0,3-0,5 lei mai mult pentru un pachet de ţigări. Acciza specifică la ţigarete a crescut de la 56,71 euro/1.000 de ţigarete la 59,77 euro/1.000 de ţigarete, adică o creştere de 5,4%. Această majorare va determina o creştere a accizei totale cu 3,16%, adică 84,37 euro/1.000 de ţigarete.