Ziua Mondială a Fotografiei: 19 august
alte articole
În ziua de 19 august - Ziua Mondială a Fotografiei - se celebrează, în fiecare an, apariţia primei metode de captare a imaginilor.
Unii consideră că fotografia este o artă care a putut schimba lumea şi modul în care o percepem. Arta este învăluită în mister, însă fotografia surprinde detalii exacte care fac trimitere directă spre tehnică, trecând peste magia momentului, astfel că portretul în miniatură - pictura - a avut de suferit din cauza fotografiei.
Numele de "fotografie" provine din limba greacă, care înseamnă "a picta cu lumină". Acest fenomen de a picta cu lumină apare în secolul al III-lea când Aristotel (384-322 î.e.n.) a observat că, dacă facem o gaură într-o cutie, pe peretele opus acesteia se formează o imagine răsturnată. A urmat o lungă serie de îmbunătăţiri prin găsirea unor lentile convexe şi concave pentru redresarea imaginii. Toate aceste informaţii au circulat însă în lumea matematicienilor, fizicienilor şi astronomilor şi, mult mai târziu, Giovani Battista della Porta (1535-1615) a făcut publică această cameră obscură.
Prima fotografie a fost realizată de fizicianul francez Nicephore Niepce (1765-1833) în 1826, imaginea înfăţişând câteva clădiri ale unei ferme din Franţa. Ideea i-a venit în 1793 pe când se afla în Sicilia pentru stagiul militar, dar munca asiduă pentru realizarea fotografiei a început în 1814, iar în anul 1816 a obţinut negative pe hârtie albă, fără a reuşi să le copieze în negativ. Acest lucru l-a realizat în 1822.
Câţiva ani mai târziu, în 1827, Niepce a prezentat invenţia sa la Academia Regală de Ştiinţe (8 decembrie 1827) din Londra, dar a refuzat să dezvăluie secretele tehnice, astfel că procesul verbal întocmit nu a fost dat publicităţii. Niepce a lucrat împreună cu Louis Daguerre şi a îmbunătăţit calitatea imaginilor, dar s-a stins din viaţă în 1833. Însă nu i se recunoaşte meritul de a fi realizat prima fotografie din istoria umanităţii.
În 1835, Daguerre a folosit vapori de mercur la developare, reducând astfel timpul de expunere, iar în 1837 a fixat imaginile prin spălarea plăcilor cu clorură de sodiu fierbinte, procedeu numit "dagherotipie", ce a fost impus la 7 ianuarie 1839, când marele fizician Francois Dominique Arago a prezentat-o la Academia de Ştiinţe din Paris.
Deci anul 1839, pe 19 august, a devenit oficial anul naşterii fotografiei. Nu se cunosc motivele pentru care nu a fost menţionată contribuţia lui Niepce.
În ţările anglo-saxone, William Henry Fox Talbot (1800-1877) a fost considerat inventatorul fotografiei care, în 1844, a prezentat procedeul fotografic pozitiv-negativ prin folosirea unei hărţi translucide, realizându-se copii "pozitive" nenumărate şi a redus mult cheltuielile. Talbot a perfecţionat procedeul de fotografiere a unui obiect în mişcare rapidă cu ajutorul unei scântei electrice şi a folosit procedeul "calotipie", respectiv folosirea clorurii de argint şi a developării negativelor în acid galic.
În anul 1861 este realizată prima fotografie color de către fotograful englez Thomas Sutton, care a folosit teoria fizicianului James Clerk Maxwell din 1855. Fotografia reprezintă o fundă de stofă în carouri, iar tehnica intrată în istorie sub numele de Sutton-Clerk constă în folosirea a trei filtre separate de culoare - roşu, verde, albastru - şi combinarea lor într-o singură imagine.
Totuşi primul sistem de realizare a fotografiilor color a fost realizat doar în 1903: era metoda suprapunerii plăcuţelor metalice impregnate cu substanţe sensibile la culorile roşu, verde şi albastru, aceasta numindu-se Autochrome Lumiere.
Al doilea sistem a apărut în 1935, iar fotografiile se realizau prin intermediul emulsiei tricomatice. Mult mai târziu a apărut tehnica Polaroid, iar în 1962 s-au realizat fotografiile instant color.
În 1977, pe 20 mai, s-a creat primul aparat foto digital KodaK, iar din acest moment fotografia s-a tot schimbat, ajungând ca tehnologia să urce la standarde tot mai ridicate, ca apariţia smartphone-urilor cu aparat foto încorporat.
De la înfiinţare, arta fotografiei a devenit un fenomen mondial folosit în tot felul de scopuri, de la fotografii de studio elegante şi scumpe pentru clasele înstărite, până la jurnalism, unde ştirile sunt însoţite de fotografii. Prezenţa camerelor de filmat în războiul american de secesiune, în al doilea război mondial, în războiul din Vietnam etc., au permis tuturor să fie la curent cu evenimentele ce au loc pe celelalte continente, prezentând atrocităţile şi suferinţele.
Fotografia este un hobby, o pasiune şi ne prezintă lumea din jurul nostru, cu aspectele ei frumoase şi urâte, deci cu lumini şi umbre. Poate opri timpul pe care-l imortalizează, amintindu-ne în imagini etapele prin care am trecut şi ce ar trebui să facem pentru a progresa.