Ziua judecăţii. Fostul şef ANAF Sorin Blejnar, dat pe mâna instanţei

În prezent cazat la "Beciul Domnesc", Sorin Blejnar va avea în curând ocazia să apară în faţa judecătorilor în dosarul în care procurorii DNA îl acuză de trafic de influenţă, presupusele fapte fiind săvârşite pe vremea când era şef la ANAF.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
16.12.2016

Aflat în stare de arest preventiv, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată în dosarul pentru trafic de influenţă, reiese dintr-un comunicat remis vineri de agenţia anticorupţie.

În cauză, procurorii DNA au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce-i aparţin fostului şef ANAF.

Dosarul lui Blejnar a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul preşedinte ANAF a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii).

Dosarul lui Blejnar, în viziunea DNA

În cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menţionată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective.

Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri.

În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip fantomă controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

Din această sumă de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor