Ziua europeană a limbilor în Bucureşti

. (Photos.com)
Ioana Statescu
24.09.2012

Cea de-a unsprezecea ediţie a Zilei europene a limbilor va fi sărbătorită la Bucureşti cu teatru de improvizaţie, filme şi organizarea de standuri pentru prezentarea minorităţilor şi pentru promovarea diversităţii culturale şi lingvistice a Europei.

Seria de evenimente a inclus şi decernarea premiilor "European Language Label”, competiţie în cadrul căreia au fost acordate cinci premii European Language Label - 2012 (Certificatul lingvistic European) pentru iniţiative inovatoare în domeniul predării şi învăţării limbilor străine.

Potrivit Mediafax, câştigătorii, anunţaţi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene, sunt două unităţi de învăţământ din judeţul Maramureş, Fundaţia Euroed (două premii) şi Casa Corpului Didactic din Botoşani. Elementul de noutate în 2012 a fost reprezentat de acordarea primelor distincţii individuale.

Astfel, premiul individual pentru învăţământ superior a fost acordat Ancăi Cristina Colibaba, profesor universitar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, iar distincţia pentru învăţământ preuniversitar a revenit Elenei Irimescu, profesor la şcoala cu clasele I-VIII "Grigore Antipa" din Botoşani.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei europeane a limbilor, marcată în fiecare an, la data de 26 septembrie, a fost lansată şi publicaţia European Language Label, care, în prima sa ediţie, cuprinde texte de Mircea Cărtărescu şi Marko Bela, în original, dar şi traduse în limbile franceză şi engleză.

Ziua europeană a limbilor este organizată în cadrul evenimentului "LinguaFEST - 2012", în perioada 24 - 26 septembrie, de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, în Pasajul Universităţii vor fi jucate scurte piese de teatru de improvizaţie, vor fi proiectate filme pentru promovarea multilingvismului şi pentru dezvoltarea competenţelor lingvistice, urmând să fie organizate, de asemenea, jocuri de improvizaţie.

Totodată, în cadrul Centrului de Proiecte Culturale ARCUB al municipalităţii, se va desfăşura Festivalul de teatru şcolar multilingv şi vor fi organizate standuri de prezentare a minorităţilor şi de promovare a diversităţii culturale şi lingvistice a Europei.

Începând cu 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene, ca Zi europeană a limbilor, în contextul în care, în Europa, sunt 23 de limbi oficiale şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor