Muraru: Hotărâre istorică a Curţii Supreme în cazul torţionarului Ficior

Prezent miercuri în instanţă la procesul lui Ioan Ficior, Andrei Muraru a declarat că justiţia a făcut dreptate în numele celor peste 100 de oameni care au murit când Ficior era la conducerea lagărului de la Periprava.
Andrei Muraru, Director Executiv IICCMER (Epoch Times România)
Madalina Craciun
29.03.2017

Fostul preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru, aflat miercuri la procesul prin care fostul comandant al lagărului de la Periprava, Ioan Ficior, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea de 20 de ani, a afirmat în urma citirii sentinţei că această decizie restaurează demnitatea victimelor, fiind o hotărâre istorică a Curţii Supreme.

"Hotărârea de astăzi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este în primul rând un act care face dreptate victimelor. Justiţia a făcut astăzi dreptate în numele victimelor, în numele celor peste 100 de oameni care au murit la Periprava în timpul când conducerea coloniei de muncă era asigurată de Ioan Ficior şi evident în numele celor care au supravieţuit, dintre care foarte puţini au mai ajuns să îl mai vadă pe Ficior în sala de judecată. Este o decizie care reabilitează victimele, care restaurează demnitatea victimelor şi, din acest punct de vedere, hotărârea Curţii Supreme este una istorică", a declarat Muraru citat de Agerpres.

Fostul comandant al lagărului de la Periprava, care va împlini în curând vârsta de 89 de ani, a fost trimis în judecată pe 18 august 2014, acuzaţia iniţială fiind cea de genocid. Ulterior, acuzaţia a fost schimbată în crime împotriva umanităţii când procuratura, aplicând legea cea mai favorabilă, a cerut o nouă încadrare, respectiv tratamente neomenoase, conform art 358 din Codul Penal din 1968.

Trimiterea în judecată a lui Ficior avut loc în urma unor investigaţii făcute de IICCMER care indică faptul că, în perioada în care acesta a condus Colonia de muncă de la Periprava (potrivit avocaţilor lui Ficior, acesta a fost iniţial locţiitor de comandant şi abia din 1960 comandant), respectiv în perioada 1958-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de sever, fiind înfometaţi şi bătuţi, 103 dintre ei pierzându-şi viaţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor