Ziua 153. "Împreună salvăm ţara de corupţi". Marş al indignării, spre Parlament şi CCR

Uşor, uşor, românii se vor trezi în număr suficient de mare încât să stopeze haosul creat de Puterea ce şi-a subordonat inclusiv CCR şi nu se vor lăsa până nu vor curăţa România de actualul sistem politic corupt, transmit protestatarii.
Protest
Protest (Dan Mihai Bălănescu)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: În jurul orei 10.25, după intonarea imnului, protestul a luat sfârşit.

* * *

UPDATE: Lângă CCR răsună imnul României.

* * *

UPDATE: Ajunşi în faţa CCR, protestatarii huiduie copios! "Hoţii, hoţii!", "Nu cedăm!", "Ruşine să vă fie!", se scandează.

* * *

UPDATE: "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Dorneanu!", "Nu scăpaţi!", strigă protestatarii, care se îndreptă spre latura Parlamentului unde îşi are sediul CCR.

* * *

UPDATE: Uzi leoarcă şi cu uriaşul drapel pe care-l poartă în fruntea coloanei îmbibat şi el de ploaie, protestatarii au ajuns la Parlament, unde strigă: "PSD, ciuma roşie!", "Fără prag!" şi "Parlament penal, marş la tribunal!". Numărul rezistenţilor care au înfruntat ploaia până în faţa Parlamentului se ridică la 500 - 600.

Protest
Protest (Adrian Badea)

* * *

UPDATE: Coloana de manifestanţi a depăşit Piaţa Unirii şi se îndreaptă spre Parlament: "Pui de hoţi şi de mafioţi!", se strigă.

* * *

UPDATE: "Plouă, ninge, uniţi vom învinge!", scandează mulţimea în drumul său spre Parlament.

* * *

UPDATE: "Şi pe ploaie mergem la bătaie", strigă protestatarii, care au început să îşi deschidă umbrelele. "Fuga, fuga la pârnaie!", continuă mulţimea.

Protest
Protest (Adrian Badea)

* * *

UPDATE: Coloana de protestatari a ajuns în Piaţa Universităţii. Se scandează "România, trezeşte-te!", "Dragnea şi ai lui, trădătorii neamului!, "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!"

Protest
Protest (Adrian Badea)

* * *

UPDATE: Mulţimea a trecut de Piaţa Romană şi se îndreaptă spre Universitate. Pe bulevardul Magheru răsună puternic imnul.

Protest
Protest (Adrian Badea)

* * *

UPDATE: Coloana scandează puternic: "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!", "România, trezeşte-te!" şi "ALDE şi PSD aceeaşi mizerie!"

* * *

UPDATE: Cei circa 1500 de participanţi la protest au pornit în marş spre Parlament. La ieşirea din Piaţa Victoriei, pe Lascăr Catargiu, jandarmii au încercat să îi oblige pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar. Aceştia au refuzat, cei din faţa coloanei lăsându-se pe vine. Finalmente, forţele de ordine i-au lăsat pe protestatari să pornească pe banda 1 a bulevardului.

Protest
Protest

* * *

UPDATE: Între 800 - 1000 de persoane se pregătesc să pornească în marş către Parlament.

Protest
Protest (Ramona Ursu)

"În primul rând nu suntem de acord cu ce se întâmplă la Ministerul Justiţiei despre prag. Considerăm că nu e nevoie de un prag care să delimiteze hoţia. Nu suntem de acord cu graţierea, care deocamdată nu se ştie dacă va fi dată sau nu. Nu ne convine, în general, faptul că Guvernul este compus din aceiaşi miniştri care au dat dovadă de incompetenţă ca să fiu drăguţ şi nu credem că ei sunt în stare să ne conducă destinele. Mai ales că în ultimii 30 de ani şi-au cam bătut joc de viitorul nostru şi nu prea mai vrem să plecăm acum, am fost şi noi plecaţi din ţară, vrem să trăim aici într-o ţară aşa cum am văzut că există şi prin Europa!", transmite un participant la protest.

"Ne aduce aici nesimţirea guvernanţilor, pentru că în 27 de ani nu s-a schimbat nimic şi vrem totuşi o schimbare. Avem aproape 4 milioane de migranţi şi în ţara asta nu se vede niciun viitor. Toţi tinerii buni pleacă din ţara din cauza nesimţirii cu care am fost conduşi atâta timp. Nu văd nicio schimbare. Caracatiţa e atât de bine înfiptă încât chiar dacă schimbăm puţin apare în altă parte şi tot aşa. Deci sistemul e cangrenat, cum s-ar spune. Şi încercăm să schimbăm ceva!", spune un alt protestatar.

* * *

În jur de 500 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei - loc devenit epicentrul protestelor #rezist, declanşate de adoptarea OUG 13 - de unde urmează să pornească în marş spre Parlament şi spre CCR. Oamenii scandează: "PSD, ciuma rosie!", "Hoţii!"

Protest
Protest (Dan Mihai Bălănescu)

"Sperăm să se reaprindă puţin flacăra protestelor de astă-iarnă şi lumea să îşi exprime din nou indignarea aşa cum a făcut-o atunci şi să vină din ce în ce mai mulţi. Asta sper!", declară un protestatar.

Protest
Protest

Protestul este unul eminamente paşnic. În mulţime pot fi văzuţi mulţi părinţi cu copii. Cei mici au desenat şotroane şi se joacă liniştiţi.

Spre veselia copiilor şi amuzamentul părinţilor, deasupra mulţimii a fost ridicat un zmeu în formă de caracatiţă - simbolul corupţiei.

Protest
Protest (Epoch Times)

Protest
Protest

* * *

Intens promovat pe Facebook, protestul este o expresie a indignării cetăţenilor faţă de faptul că CCR a pronunţat o serie de decizii controversate, precum desfiinţarea noţiunii de conflict de interese pentru funcţionarii publici, desfiinţarea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu, decizii care, în opinia protestatarilor "sunt semne ale unei dictaturi incipiente." De asemenea, protestatarii se declară nemulţumiţi de numirea lui Tudose ca premier, catalogând nominalizarea acestuia drept "o dezamăgire enormă."

Şi, desigur, protestul este unul împotriva "sistemului putred de corupt" care a încercat să legifereze hoţia, un protest pentru "o clasă politică curată şi onestă, care să lucreze pentru cetăţeni, nu doar în interes personal, o clasă politică bazată pe meritocraţie şi valori morale, valori europene. Lupta noastră nu trebuie să înceteze, pentru că doar împreună putem salva ţara de corupţi!", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului

"OUG 13 ne-a trezit. Nu pe toţi. Dar uşor, uşor ne vom trezi suficient de mulţi încât să stopăm haosul creat de majoritatea politică. Sunt ani în care ei au lucrat temeinic să îşi pregătească terenul pentru tot ceea ce fac acum. Şi noi am stat orbi şi încrezători că lucrează pentru binele românilor. Au subordonat CCR-ul şi l-au făcut Dumnezeu, şi-au creat un sistem legislativ favorabil lor şi suficient de alambicat încă să nu poată fi uşor de urmărit, şi-au dat favoruri şi şi-au creat o reţea nemernică de rude în administraţie.

Deşi pare o situaţie imposibil de rezolvat, deşi ne dau cu acţiuni fumigene ca să mai comită o hoţie ascunşi în fum, ei nu realizează că nu sunt veşnici. Suntem prezenţi şi nu ne vom lăsa până nu scăpăm ţara de voi. Ne veţi vedea la proteste, ne veţi vedea în petiţii, ne veţi vedea în foarte multe acţiuni la care nici nu vă gândiţi. Vă respirăm în ceafă şi vom scăpa de voi, hoţi de ţară ce sunteţi!", declară o protestatară.

La rândul său, o altă participantă la protest transmite că îşi doreşte ca aleşii să lucreze pentru România şi români, nu să jefuiască ţara şi poporul. În opinia protestatarei, dacă lucrurile vor continua să meargă tot aşa, va fi clar nevoie de alegeri anticipate, alegeri care însă trebuie cerute de un număr mare de oameni.

"Sunt şi astăzi în stradă pentru că îmi doresc ca aleşii românilor să înceapă să lucreze pentru România, aşa cum strigau pe la fiecare colţ în campania electorală: români pentru România! Să facă bine şi să lucreze pentru popor şi să nu mai împingă România spre faliment! Ziua de astăzi ne arată faptul că dau românilor un leu, ei îşi umple buzunarele, şi tot nouă ne iau cu 7 mâini! Scad investiţiile, cresc facturile, leul de depreciază de la o zi la alta, iar singurul punct din agenda lor este să albească hoţii şi corupţii, care ne jefuiesc de 27 de ani!

Pentru asta au fost aleşi? Au fost trimişi acolo să ne distrugă cu totul? Să distrugă de tot şi ţara şi poporul? Dacă vor continua aşa, clar va fi nevoie de alegeri anticipate, iar, în acest caz, de unitatea şi spiritul civic al întregului popor român! Totuşi, alegerile anticipate trebuie cerute de un număr mare de oameni, nu de o sută, două de oameni care vor dreptate şi normalitate în ţara asta! Cetăţenii trebuie să revină în stradă şi să terminăm odată cu tot circul ăsta şi să ne salvăm de la faliment iminent!", spune protestatara.