Zimbabwe, când spionarea se face prin decret de lege

Guvernul din Zimbabwe va putea controla apelurile telefonice, mesajele text şi poşta electronică a cetăţenilor săi. În baza unui nou decret guvernamental, furnizorii de Internet şi companiile de telefonie vor preda autorităţilor aceste date, care vor fi înmagazinate timp de cinci ani, pentru a salvgarda securitatea naţională, relatează joi ziarul ABC.
(photos.com)
Epoch Times România
03.10.2013

Guvernul din Zimbabwe va putea controla apelurile telefonice, mesajele text şi poşta electronică a cetăţenilor săi. În baza unui nou decret guvernamental, furnizorii de Internet şi companiile de telefonie vor preda autorităţilor aceste date, care vor fi înmagazinate timp de cinci ani, pentru a salvgarda securitatea naţională, relatează joi ziarul ABC. Noua lege obligă totodată companiile să furnizeze informaţii despre abonaţii lor, dacă primesc 'o solicitare în scris semnată de un agent de poliţie cu rang de comisar adjunct'.

Nu este totuşi singurul caz de pe continent. Însă unii preferă să nu facă apel la Constituţie. În luna mai, Marquis-Boire şi Bill Marczak, doi cunoscuţi analişti în securitate informatică, asigurau că au găsit dovezi privind folosirea de către zeci de guverne africane a unor programe de spionare a cetăţenilor. Este relevant în acest sens 'FinSpy', un software care înregistrează orice mesaj, de la apelurile pe Skype la orice apăsare de tastatură.

În Etiopia, de exemplu, 'FinSpy' era camuflat în e-mailurile trimise disidenţilor politici prin utilizarea imaginilor 'Ginbot 7', un grup de opoziţie. Când se făcea click pe fotografii, programul era descărcat pe computere iar acestea se comunicau cu serverul local. Potrivit experţilor, acest program (cunoscut drept 'FinFisher') este utilizat atât în Etiopia, cât şi în Nigeria şi Africa de Sud. 'Nigeria nu este un stat poliţienesc, iar guvernul nu preconizează să desfăşoare o supraveghere a cetăţenilor săi', a declarat în repetate ocazii Sylvanus Ehikioya, director al Comisiei Naţional de Comunicaţii.

Este curios totuşi că tocmai statele poliţieneşti deplâng folosirea programelor de spionare pe teritoriul lor. În august de exemplu, preşedintele Sudanului, Omar Hassan al Bashir, a acuzat un cetăţean american că 'spionează în mod ilegal' pe teritoriul său. Identitatea acestei 'cârtiţe'? Mai mult decât curioasă. Din octombrie 2010, organizaţia Satellite Sentinel Project (SSP) supraveghează zonele conflictuale ale Sudanului printr-o reţea de sateliţi comerciali plasaţi la o înălţime de peste 500 de kilometri. Sponsorul acestei iniţiative nu este nimeni altul decât actorul american George Clooney, care în acord cu Naţiunile Unite, Universitatea Harvard şi o entitate filantropică, ţin sub supraveghere Sudanul.

Iar activitatea este febrilă. Imaginile luate de SSP au arătat cum trupele de la Khartoum, capitala Sudanului, au lansat o campanie de teroare la regiunea de frontieră Abyei. Un denunţ care a fost determinant pentru ca, în 2011, Curtea Penală Internaţională să emită un mandat de arestare pe numele ministrului apărării, Abdelrahim Mohamed Hussein, pentru crime împotriva umanităţii.

În faţa unor asemenea succese sunt de înţeles mulţumirile aduse de poporul sudanez din sud, devenit independent la 9 iulie 2011 şi care este victimă a reprimării exercitate de Nord. Potrivit lui Gibson B. Wande, ministrul informaţiilor al statului Ecuatoria de Vest (unul din cele 10 care formează Sudanul de Sud), 'finanţarea lui George Clooney a fost un element cheie pentru a dezvălui actualul conflict de la frontiera uneia din regiunile cele mai izolate din lume. Mai ales după ce independenţa Sudului a provocat o escaladare militară'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor