Zi istorică. Reacţii după demisia premierului Victor Ponta

Pe fundalul unor proteste de amploare cum România nu a mai văzut de la Revoluţie încoace, Victor Ponta a decis să-şi depună mandatul de premier.
Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Cum au primit vestea politicienii? Opoziţia cu siguranţă s-a bucurat. Vă prezentăm o serie de reacţii "la cald" pe marginea demisie surpriză a premierului Ponta.

Reacţiile Opoziţiei

Cătălin Predoiu: "Este exclusiv victoria străzii. Respect! O lecţie pentru toţi politicienii. S-o înţelegem."

Ludovic Orban: "Cu o întârziere de un an de zile, în sfârşit, Victor Ponta a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă, şi anume să-şi depună demisia. Din păcate, în toată perioada aceasta, România a suferit şi imaginea ţării a avut de suferit în plan extern, iar lucrurile pe plan intern s-au degradat".

Raluca Turcan: "A fost o decizie firească într-o ţară europeană. În acest moment, se pot constitui noi majorităţi parlamentare şi, dacă aceste noi majorităţi parlamentare vor fi confirmate prin vot în Parlament, Guvernul va avea o anumită structură. În continuare, trebuie urmată Constituţia. Cu siguranţă vor urma consultări şi în urma acestora va fi propus un nou premier".

Gheorghe Flutur: "Acum am aflat, în plenul Senatului, nu ştiam de acest lucru. Până la urmă, este un pas spre intrarea în normalitate. Destul de târziu acest lucru, dar să vedem mai departe ce se va întâmpla. Este un pas spre normalitatea acestei ţări".

Monica Macovei: "Ponta a plecat, reforma clasei politice trebuie să continue. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, solidari cu victimele unei teribile tragedii şi revoltaţi de cinismul autorităţilor. Revolta populară a răsturnat guvernul corupt şi arogant condus de Ponta şi Oprea. Este revoltător că zeci de tineri au murit arşi de vii fiindcă funcţionari ai statului închid ochii şi deschid buzunarele. Reforma clasei politice trebuie să continue. Ne dorim alegeri care să spulbere actuala clasă politică expirată, coruptă şi incompetentă."

Traian Băsescu: "Demisia lui Victor Ponta de la Palatul Victoria şi a Guvernului României este un cadou pentru ţară. Mă bucur că a coincis cu ziua mea. Ponta a făcut ce trebuia. Nu a avut altă soluţie şi şi-a depus mandatul. Aşa se face. Când a demisionat premierul, tot cabinetul se schimbă. Având în vedere deserviciile de imagine cu plagiatul, trimiterea în judecată, trebuia să demisioneze demult. A întârziat foarte mult. Motivaţia demisiei nu e istoria, ci prezentul, creşterea tensiunii sociale".

Elena Udrea: "Guvernul Ponta a demisionat. Pe holurile Parlamentului este agitatie mare. Unii se vad deja ministri, altii secretari de stat. Asa cum ziceam mai devreme, protestul pentru schimbare de ieri ar trebui sa continue pana cand va fi un lucru sigur ca nu se schimba doar o grupare politica cu o alta ci chiar un mod de a guverna cu altul. Sa vedem...".

Mircea Geoană: "Demisia lui Victor Ponta este prea puţin şi vine prea târziu. Acum un an, românii au spus că aşa nu se mai poate. Însă vocea lor a fost ignorată. Corupţia sistemică este atât de mare încât nu este doar principala cauză a sărăciei, ci şi, din păcate, cauza unei tragedii. Întreaga clasă politică trebuie să audă şi să asculte vocea românilor revoltaţi şi exasperaţi de atâta corupţie şi sărăcie. Avem cu toţii datoria să spunem că aşa nu se mai poate, că România merită o şansă la dezvoltare, şansa unui nou început".

Cristian Preda: "A demisionat cel mai slab premier pe care l-am avut din 1989 încoace."

Nicuşor Dan: "Victor Ponta ar fi trebuit sa demisioneze demult. Gestul sau trebuie sa atraga mai departe responsabilitatea tuturor partidelor care au girat in toti acesti ani, prin increderea acordata Guvernului, un intreg sistem de coruptie. Traim un moment, printre putinele dupa Revolutia din 1989, cand presiunea societatii reuseste sa impuna decizia politica.

Victor Ponta a demisionat la cererea strazii si a presiunilor din interiorul propriului partid care incearca cu disperare sa mascheze, astfel, criza profunda provocata de o guvernare dezastruoasa. Asteptam in continuare din partea presedintelui Iohannis o decizie corecta de nominalizare in fruntea guvernului a unui premier care sa se bucure de apreciere in randul partenerilor Romaniei si mai ales sa aiba un profil moral si profesional ireprosabile".

Adrian Papahagi: "A fost nevoie de o imensă tragedie umană şi de o admirabilă mobilizare şi solidaritate civică pentru ca guvernul Ponta să cadă. Lucrurile nu se pot opri aici. Mesajul transmis de stradă priveşte reforma profundă a statului şi a modului de a face politică. Nu mai merge şi aşa, nu mai e mulţumitor răul cel mai mic.

Ponta avea multe ocazii să-şi dea demisia:

- după eşecul privatizării CFR marfă
- după sucirea cu Roşia Montană
- după ştergerea datoriilor Kaz Munai
- după revelarea plagiatului
- după eşecul loviturii de stat
- după dezavuarea de către Occident
- după ce i-a împiedicat pe românii din diaspora să voteze
- după punerea sub acuzaţie de către DNA

Multe le-am uitat. A fost nevoie de o tragedie ca să scăpăm de acest impostor arogant şi corupt."

Reacţiile Coaliţiei

Gabriel Oprea: "Aseară, am avut o discuţie între orele 21:00 — 23:00 cu premierul Victor Ponta şi împreună am decis că trebuie să ascultăm glasul străzii, raţiunea românilor şi că cea mai bună soluţie este ca domnul prim-ministru Ponta să-şi depună mandatul. Ceea ce s-a făcut şi era normal ca domnul prim-ministru să spună acest lucru şi aşa este corect".

UNPR: "UNPR a luat act de nemulţumirile exprimate de cei care au protestat în seara zilei de ieri în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Preşedintele UNPR este în complet acord cu decizia premierului Victor Ponta de a depune mandatul Guvernului. De altfel, această decizie a fost luată împreună de domnul Victor Ponta şi domnul Gabriel Oprea, în cadrul consultărilor purtate de cei doi, în seara zilei de 3 noiembrie.

UNPR îşi reafirmă determinarea de a susţine împreună cu Coaliţia orice soluţie politică, ce asigură stabilitate României. UNPR va participa la efortul pe care întreaga clasă politică trebuie să-l facă astăzi pentru a răspunde aşteptărilor societăţii, se mai spune în comunicat.

Călin Popescu Tăriceanu: "Nu putem să nu acceptăm că trebuie să existe asumarea unor responsabilităţi. Şi gestul primului-ministru cred că este foarte elocvent. În orice ţară democratică cred că la fel s-ar fi întâmplat. Primul-ministru este cel care îşi asumă o responsabilitate, poartă o responsabilitate a tuturor structurilor Executivului şi a luat decizia care a trebuit.

E un gest care trebuie văzut ca un gest de normalitate politică şi de înţelegere a sensului democratic în care trebuie exercitată puterea. (...) Asumarea răspunderii prin gestul primului-ministru este un act puternic care dă dovadă că actuala coaliţie a înţeles într-un fel care este modul de raportare faţă de astfel de evenimente".

Daniel Constantin: "A fost un gest de onoare al premierului Victor Ponta şi într-un moment în care, din păcate, nimeni nu îşi asuma nimic şi-a asumat în numele tuturor ceea ce s-a întâmplat în aceste zile. Din acest punct de vedere are respectul nostru. (...) Din păcate, s-au întâmplat lucruri nefericite şi cred că cineva trebuia să îşi asume răspunderea. Până se vor identifica şi responsabili din punct de vedere penal şi legal apreciez acest gest de onoare al premierului şi asumarea în numele tuturor a acestor lucruri care s-au întâmplat".

Korodi Attila: "Eu cred că Ponta a luat cea mai bună decizie şi a luat această decizie, probabil, în contrapartidă cu vicepremierul Oprea. Deci, decizia este bună şi este binevenită, pentru că, altfel, situaţia care, pe stradă, s-a manifestat foarte clar şi a fost un punct de vedere onest al societăţii româneşti, putea crea conflicte majore care dăuna României. Ponta a luat o decizie bună".

Kelemen Hunor: "Eu cred că în acest moment a fost o alegere corectă şi normală, altă rezolvare a situaţiei nu prea aş fi văzut eu. Eu cred că a fost un gest absolut normal din partea premierului. Acum două săptămâni erau şi alte variante, dar astăzi eu cred că nu. Eu cred că e important să fie consultări cât mai repede la Cotroceni, aşteptăm în orice moment o invitaţie din partea preşedintelui Iohannis şi sunt câteva variante".

Crisitana Anghel: "Nu mi se pare absolut nimic normal. Este aceeaşi chestie care s-a întâmplat anul trecut, în noiembrie, înainte de alegeri. Parcă ne ia Dumnezeu minţile. Cineva aranjează, iese. Nu l-au votat pe Ponta 25.000 de oameni. L-au votat cinci milioane. Şi, după aceea, au fost şi alţii care l-au susţinut. Pleacă Ponta? Foarte bine, Ponta n-o să moară de foame (...) Este o greşeală ceea ce se întâmplă la nivel naţional şi nu putem să pricepem un singur lucru. Parcă este scris să se aleagă praful de ţara asta şi fizic şi moral. Este scris. Cineva ne scrie scenariul şi noi, ca orbii, ne ducem pe drumul acesta".

Mircea Duşa: "Este un gest al unui politician responsabil".

Ştire în curs de actualizare