Zi decisivă pentru guvernul lui Enrico Letta, în timp ce Berlusconi apare izolat ( presa italiană)

Premierul Enrico Letta, care a respins marţi seară demisiile celor cinci miniştri din Poporul Libertăţii (PdL), cere miercuri un vot de încredere în parlament 'fără tratative', în timp ce fondatorul principalului partid italian de dreapta, Silvio Berlusconi, apare 'izolat', informează miercuri presa din Peninsulă
Premierul italian Enrico Letta. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.10.2013

Premierul Enrico Letta, care a respins marţi seară demisiile celor cinci miniştri din Poporul Libertăţii (PdL), cere miercuri un vot de încredere în parlament 'fără tratative', în timp ce fondatorul principalului partid italian de dreapta, Silvio Berlusconi, apare 'izolat', informează miercuri presa din Peninsulă.

Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma scrie că Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) speră să obţină acest important vot de încredere, profitând de numeroasele diviziuni care au avut loc în ultimele zile în cadrul principalului partid italian de dreapta, PdL, fondat de fostul premier Silvio Berlusconi.

Refuzând 'orice fel de tratativă', Letta va prezenta un program pentru a putea guverna timp de doi ani, până în 2015. Discursul programatic al premierului va dura circa 40 de minute, precizează cotidianul amintit. Letta va vorbi la Senat miercuri dimineaţă, la ora locală 09: 30, şi se va prezenta în faţa deputaţilor la ora locală 16: 00. Vor urma dezbateri, apoi votul de încredere.

Potrivit principalului cotidian roman, Letta ar putea conta la Senat pe sprijinul a 137 de aleşi, dar are nevoie de 161 de voturi pentru a putea avea majoritatea. Va trebui deci să convingă alţi 24 de senatori, printre cei care fac parte din Mişcarea populistă 5 Stele (M5S) a lui Beppe Grillo şi printre senatorii din partidul lui Berlusconi care nu sunt de acord cu deciziile luate în ultimele zile de liderul lor.

Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano relevă faptul că PdL este format, la ora actuală, din 'şoimi' şi 'porumbei', cei care îl susţin pe liderul şi fondatorul partidului, Silvio Berlusconi, şi cei care nu sunt de acord cu decizia lui Il Cavaliere de a-şi retrage cei cinci miniştri de la guvern. Căderea guvernului Letta 'ar fi o greşeală, deoarece premierul a făcut multe lucruri pozitive şi va trebui să considerăm şi contextul internaţional şi european', a declarat marţi unul dintre principalii colaboratori ai lui Il Cavaliere, deputatul Fabrizio Cicchitto.

Împotriva lui Berlusconi este şi 'delfinul său desemnat', Angelino Alfano, secretar al PdL, ministru de interne şi vicepremier. Pentru prima dată, acest avocat sicilian de 42 de ani declară în mod deschis că nu împărtăşeşte decizia luată de mentorul său politic şi ameninţă că va părăsi PdL, comentează principalul cotidian milanez, care mai anunţă că marţi noapte, la reşedinţa romană a lui Berlusconi (Palatul Grazioli), a avut loc o confruntare 'dramatică' între fondatorul PdL şi secretarul partidului, Alfano. Şi ceilalţi patru miniştri demisionari au anunţat marţi că sunt 'optimişti' în ceea ce priveşte posibilitatea ca activitatea executivului Letta să poată continua.

Potrivit site-ului de ştiri TgCom 24 - Mediaset, Berlusconi ar fi 'furios' cu Alfano, pe care îl consideră 'un trădător', cu premierul Enrico Letta şi cu şeful statului, Giorgio Napolitano, care, în opinia lui Il Cavaliere (77 de ani), ar fi permis 'asasinarea sa politică'.

Un alt parlamentar din PdL, Giorgio Stracquadanio, a afirmat marţi că Berlusconi 'nu este lucid' în această perioadă, din cauza numeroaselor probleme pe care le are cu justiţia italiană, precizează site-ul de ştiri Rai News 24.

Comentatorul politic al publicaţiei 'Il Sole 24 Ore' din Milano, Stefano Folli, a scris de asemenea că Silvio Berlusconi 'şi-a pierdut busola' şi nu îşi dă seama că acest vot de încredere pe care l-a provocat 'riscă să devină un bumerang pentru partidul său (PdL), pentru principalii săi colaboratori şi pentru imperiul său economic (Mediaset)Fininvest('.

Cotidianul 'La Stampa' din Torino subliniază faptul că, în această situaţie plină de tensiune, Angelino Alfano le-a cerut marţi seară parlamentarilor din PdL să voteze în favoarea guvernului Letta, în timp ce Berlusconi a difuzat un comunicat în care i-a cerut partidului pe care l-a fondat să voteze împotriva executivului Letta, care 'îi oprimă pe italieni din punct de vedere judiciar şi fiscal'.

În această perioadă, Berlusconi refuză să asculte şi sfaturile unuia dintre principalii săi colaboratori, Gianni Letta )unchiul premierului Enrico Letta(, din Poporul Libertăţii, care a încercat să îl convingă că o eventuală cădere a actualului guvern de mare coaliţie ar putea deveni 'o mare problemă pentru Italia', care se confruntă cu o gravă criză economică, mai semnalează principalul cotidian torinez.

De asemenea, potrivit fostului ministru şi senator din PdL Carlo Giovanardi, care a declarat că doreşte un PdL 'în favoarea Europei', numeroşi senatori din partidul de dreapta fondat de Berlusconi ar fi gata să voteze în favoarea executivului Letta. 'Suntem peste 40 (din 91, n.r.) şi suntem hotărâţi să sprijinim guvernul Letta', a afirmat marţi Giovanardi, declaraţie subliniată de agenţia ANSA.

Publicaţia de stânga 'Il Fatto Quotidiano' de la Roma aminteşte că actuala criză politică din Italia a fost declanşată de Silvio Berlusconi, care a fost condamnat la 1 august la patru ani de închisoare (reduşi la un an pe baza unei amnistii), pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, de către Curtea de Casaţie )Curtea Supremă de Justiţie din Italia(. În vârstă de 77 de ani, magnatul media nu va intra la închisoare, dar va trebui să aleagă, la jumătatea lunii octombrie, modul în care îşi va ispăşi pedeapsa: consemnat la domiciliu sau prestând muncă în folosul comunităţii. De asemenea, în virtutea acestei condamnări definitive, Il Cavaliere riscă să fie exclus din Senatul de la Roma şi să îşi piardă imunitatea parlamentară, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor