Zgomot de cătuşe în Liga I la fotbal

(photos.com)
Bogdan Costea
27.11.2012

Fostul patron al "U" Cluj Florian Walter a fost ridicat de procurorii DIICOT Cluj şi adus la sediul instituţiei din Cluj-Napoca, unde i s-au prezentat învinuirile aduse în dosarul transferurilor de jucători între "U" şi Petrolul Ploieşti. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT Cluj l-au luat cu mandat pe omul de afaceri Florian Walter de la locuinţa acestuia şi l-au adus la Cluj, unde i s-au prezentat învinuirile în dosarul deschis de procurori în cazul transferurilor dintre "U" Cluj şi Petrolul Ploieşti. Conform surselor citate, procurorii DIICOT Cluj au făcut mai multe adrese pe numele lui Walter pentru a se prezenta la audieri, iar acesta a refuzat, motivând că nu poate intra în Cluj de frica galeriei Universităţii Cluj. DIICOT informa că în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.

La finalul audierilor, după mai bine de zece ore, Florian Walter a declarat pentru publicaţia locală „Ziua de Cluj” că se consideră nevinovat şi a povestit cum a decurs întâlnirea cu procurorii. "M-au adus la Cluj pentru a-mi prezenta învinuirile care mi se aduc. Ei (procurorii DIICOT-n.r.) consideră că am prejudiciat clubul cu 11 milioane de euro, dar tot rămâne o enigmă cum au ajuns ei la această sumă. Eu aş fi foarte bucuros să ştiu cum iau eu pe un jucător, să zicem Marinescu, 800.000 de euro, la cum e evoluat el. Nu am emoţii, ştiu că sunt nevinovat, am judecat după regulamentele sportive. Jucătorii aceia nu sunt bunuri ca în orice societate. Tu ai doar drepturile federative, iar ei pot pleca liberi dacă nu le plăteşti contractul. Tot ce îi ţine pe ei de un anumit club e contractul. Dacă ei nu se prezintă la antrenamente, nu poţi decât să îi amendezi, nu să-i duci cu forţa. Dacă e să ne luăm după site-ul acela (transfermarktd.de) şi Universitatea Cluj valorează 6 milioane de euro. Oare cine plăteşte această sumă pentru jucătorii care sunt acum la Universitatea? Oamenii s-au purtat frumos cu mine, nu mi-au spus când voi mai fi chemat. Eu cred în continuare că se doreşte distrugerea acestui club", a declarat Walter.

În 14 noiembrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au făcut două percheziţii la sediile a doua cluburi sportive, informa Poliţia Română. Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi documente, precum şi identificarea tuturor persoanelor implicate şi a participaţiei acestora, într-un caz de delapidare. Concret, în 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca-Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa în cadrul unui club sportiv din judeţul Cluj a unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului.

Cauza a fost înaintată la DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj pentru competentă soluţionare.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere/constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 şi 3 din Legea 39/2003 şi art.215 indice 1 al.1, 2 Cod penal", se arată într-un comunicat al DIICOT. Concret, potrivit DIICOT, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA. "Transferul cu titlu gratuit al unor jucători cotaţi pe piaţă cu o valoare ridicată, estimată la aproximativ 11.000.000 de euro şi care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziţiei, în contextul unei situaţii financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate", arăta DIICOT.

Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a anunţat, la finalul sezonului 2011/2012, că părăseşte gruparea ardeleană urmând ca majoritatea jucătorilor de valoare din lot să se transfere la Petrolul Ploieşti, club la care doreşte să se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamăgit de autorităţile locale din Cluj-Napoca care nu s-au implicat în susţinerea echipei. În vara acestui an, Petrolul Ploieşti a transferat cincisprezece fotbalişti de la Universitatea Cluj: Mircea Bornescu (portar, 32 ani), Sebastian Achim (fundaş, 25 ani), George Galamaz (fundaş, 31 ani), Lukasz Szukala (fundaş, 27 ani), Constantin Grecu (fundaş, 23 ani), Ovidiu Hoban (mijlocaş, 29 ani), Laurenţiu Marinescu (mijlocaş, 27 ani), Adrian Cristea (mijlocaş, 28 ani), Marian Cristescu (mijlocaş, 27 ani), Nwakaeme Tony (atacant, 23 ani), Gheorghe Grozav (atacant, 22 ani), Sebastian Cojocnean (mijlocaş, 25 ani), Vlad Morar (atacant, 18 ani), Dorinel Popa (mijlocaş, 23 ani) şi Ionuţ Neag (fundaş, 18 ani).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor