Romprest, firmă deţinută de Florian Walter, are contract ilegal de jumătate de miliard de euro cu Chiliman, primarul Sectorului 1
Firma Romprest, deţinută de controversatul om de afaceri Florian Walter, are un contract pe 25 de ani pentru salubrizarea Sectorului 1, a cărui valoare se ridică la peste 550 de milioane de euro, chiar dacă, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti,contractul trebuia să înceteze din cauza duratei excesive, scrie b365.ro.
Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, îi plăteşte lui Walter de două ori mai mult pe metrul pătrat salubrizat decât plăteşte, de exemplu, primarul Sectorului 4, pe acelaşi serviciu. În plus, Florian Walter, deţine, pentru o perioadă de 10 ani şi concesionarea serviciului de ridicare a maşinilor parcate ilegal din Sectorul 1.
În prezent, Florian Walter este acuzat de procurorii DIICOT de un prejudiciu de 11 milioane de euro în urma unor transferuri nelegale de fotbalişti, şi are un trecut nu tocmai curat, care cuprinde stagii prin puşcăriile din Austria. Cu toate acestea, graţie edilului de la Sectorul 1, Walter are afacerile aranjate pe cel puţin 20 de ani de acum încolo.
În urmă cu un an, Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea contractului cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare încheiat pentru sectorul 1, la cererea Consiliului Concurenţei, dar şi o hotărâre de Consiliu Local prin care contractul ar fi trebuit redus cu trei ani, salubrizarea din Sectorul 1 este tocmită tot pe un sfert de secol, începând cu 2008.
Activitatea de curăţenie efectuată de Romprest va fi auditată de-abia după 15 ani de desfăşurare a contractului.
"Câştigătorul îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract cu o durată de execuţie de 25 ani, prin urmare nu există contracte anuale. După o perioadă de 15 ani de derulare a contractului, se va organiza un audit al calităţii prestaţiei serviciilor de salubrizare de către un auditor selectat de Autoritatea Contractantă prin licitaţie internaţională ", se arată într-un răspuns oficial remis, în urmă cu o săptămână, de Primăria Sectorului 1 publicaţiei mai sus menţionate.
Valoarea contractului este de 450 de milioane de euro plus TVA, adică peste 550 de milioane de euro.
Salubrizarea în Sectorul 1, de două ori mai scumpă decât în restul sectoarelor
Pentru firma Romprest, reprezentanţii Sectorului 1 alocă anual din buget, 22 de milioane de euro, echivalentul a 100 de milioane de lei, ceea ce înseamnă mai mult decât suma care reveni din împărţirea sumei totale a contractului la 25 de ani.
Primăria Sectorului 1 a alocat următoarele sume anuale către serviciul de salubrizare, asigurat de firma Romprest, deţinută de Florian Walter, conform bugetului: în 2009 – 104.797.500 de lei, în 2010 – 120.000.000 de lei, în 2011 – 151.554.610 de lei şi în 2012 – 135.000.000 de lei.
Primarul Andrei Chiliman plăteşte de două ori mai mult pe metrul pătrat salubrizat decât colegul său de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, spre exemplu.
Anul acest, Chiliman a alocat 135 de milioane lei pentru salubrizarea celor 67,5 km pătraţi, în timp ce Piedone plăteşte doar 35 de milioane de lei pentru 34 de kilometri pătraţi.
Fii lui Florian Walter au contract, pe 10 ani, pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal din Sectorul 1
În 2009, firma CFR Transauto SA a primit, contractul de concesionare a serviciului de ridicare a maşinilor parcate ilegal, care a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani.
Alexandru Cosmin şi Valentin Giorgian Buşcă, cei doi băieţi ai lui Florian Walter, sunt principalii acţionari ai societăţii CFR Transauto SA, alături de firma Euro Grup SRL, care, la rândul ei, îi are ca asociaţi tot pe fraţii Buşcă.
Cei doi fraţi au intrat, în firma Euro Grup după retragerea în februarie 2008 a tatălui lor, Florian Walter. Familia lui Walter a beneficiat, timp de doi ani, de cel mai bănos contract de ridicare a maşinilor, sumele încasate fiind şi de trei ori mai mari decât cele încasate, de exemplu, în Sectorul 2: 875 de lei.
În plin război politic pentru ceea ce ar fi urmat să fie referendumul pentru Bucureşti, la începutul lunii aprilie 2011, Andrei Chiliman a anunţat că a redus cu 60% taxele pentru recuperarea maşinilor parcate ilegal. Prin urmare, bucureştenii ale căror maşini sunt parcate neregulamentar pe străzile din Sectorul 1 plătesc acum 350 de lei pentru recuperarea autoturismului, dacă proprietarii le ridică în primele 24 de ore, depozitarea fiind gratuită în acest interval. După expirarea acestui termen, şoferii achită pentru fiecare zi de întârziere aproximativ 50 de lei.
Acuzele DIICTOT aduse lui Florian Walter
În prezent, Florian Walter este acuzat de DIICOT că ar fi prejudiciat echipa Universitatea Cluj cu 11 milioane de euro.
Controversatul om de afaceri a mai avut probleme şi cu procurorii DNA, după ce a cerut returnarea TVA-ului în cuantum de 1,3 milioane de lei, după o tranzacţie suspectă, prin care Universitatea Cluj a vândut un milion de pixuri unei firme aflată în insolvenţă, din judeţul Olt.
Din cauza acestor dosare penale care îl împiedicau să participe la o licitaţie organizată de armata americană, precum salubritatea bazei militare de pe aeroportul Kogălniceanu, omul de afaceri şi-a schimbat numele de familie din Bucşă în Walter.
Florian Walter este cel care l-a scos din ţară pe Mihai Necolaiciuc, fostul şef al CFR, urmărit internaţional şi apoi condamnat pentru fapte de corupţie. În plus, Walter este un apropriat al lui Miron Mitrea, fostul ministru PSD al Transporturilor, care i-a botezat o fetiţă, însă a fost asociat şi cu deputatul PSD Mihai Sireteanu.
Florian Walter-Buşcă a fost el însuşi consilier local PSD în Bucureşti, dar şi asociat în firma de pază Beretta cu Marian Măgureanu, fiul fostului director al SRI, Virgil Măgureanu.
În 1997, afaceristul a fost o vreme închis şi în puşcăriile din Austria, pentru că a fost prins că transporta spre Italia oameni care munceau la negru.