Noul preşedinte de la Kiev îi redă lui Saakaşvili cetăţenia ucraineană

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (Getty Images)

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a redat cetăţenia ucraineană lui Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte georgian care a îndeplinit funcţia de guvernator al regiunii ucrainene Odesa în perioada 2015-2016, potrivit RFE/RL.

Într-un decret semnat şi postat marţi pe website-ul prezidenţial, Zelenski a anulat o parte din decretul din iulie 2017 al predecesorului său Petro Poroşenko, care l-a privat pe Saakaşvili de cetăţenia ucraineană.

Decretul lui Zelenski a fost semnat la 8 zile după învestirea sa oficială şi la 6 zile după ce avocatul fostului preşedinte georgian, Ruslan Chornolutskiy, a depus cerere pentru reobţinerea cetăţeniei.

Purtătoarea de cuvânt a lui Saakaşvili a declarat că acesta va zbura din capitala poloneză Varşovia în Kiev în după amiaza zilei de 29 mai.

Saakaşvili a primit cetăţenie ucraineană şi a fost numit guvernator al Odesei în 2015 de către fostul preşedinte Poroşenko.

Autorităţile din Tbilisi i-au anulat lui Saakaşvili cetăţenia georgiană în decembrie 2015 pe motiv că Georgia nu permite dublă cetăţenie.

Apoi, când relaţiile dintre Poroşenko şi Saakaşvili s-au deteriorat din cauza acuzaţiilor privind corupţia şi a acţiunilor pentru reformă, fostul lider ucrainean l-a demis pe Saakaşvili din funcţia de guvernator în noiembrie 2016.

În iulie 2017, după ce Saakaşvili a creat un partid de opoziţie numit Mişcarea Noilor Forţe, Poroşenko a emis un decret care i-a anulat politicianului georgian şi cetăţenia ucraineană.

În februarie 2018, Saakaşvili a fost arestat în Kiev, dus la aeroport şi apoi trimis cu avionul în Polonia.

Câteva zile mai târziu, serviciul de frontieră al Ucrainei i-a interzis lui Saakaşvili să pătrundă în ţară până în 13 februarie 2021.

Saakaşvili locuieşte în prezent în Olanda, ţara natală a soţiei sale.

De asemenea, o instanţă georgiană l-a condamnat în vara anului trecut, în absenţă, pe Saakaşvili la şase ani de închisoare pentru abuz de putere şi pentru că ar fi încercat să muşamalizeze dovezi că a bătut un parlamentar din opoziţie pe când era şef al statului.