Zelenski îl înlocuieşte pe şeful operaţiunilor speciale pentru a doua oară în şase luni

Volodimir Zelenski (Insider UA)
Redacţia
09.05.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit joi pe comandantul forţelor speciale, aceasta fiind a doua oară în jumătate de an când schimbă şeful unităţii care operează în teritoriile ocupate de Moscova, transmite Reuters.

Demiterea colonelului Serhi Lupanciuk şi numirea în locul său a generalului de brigadă Oleksandr Trepak a fost anunţată prin două decrete pe site-ul preşedintelui, care nu au oferit nicio explicaţie pentru această mişcare.

Din 2014, Trepak a participat activ la operaţiunile de apărare din estul Ucrainei împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia. El a fost implicat în conducerea operaţiunii de respingere a asaltului rusesc asupra aeroportului din Doneţk, una dintre cele mai mari operaţiuni de atunci.

Lanţul de comandă al armatei ucrainene a fost schimbat la diferite niveluri din februarie, când Zelenski l-a înlocuit pe comandantul general Valeri Zalujnîi, cu comandantul de atunci al forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, în cadrul unei remanieri majore.

La vremea respectivă, Zelenski a declarat că o nouă conducere militară preia controlul forţelor armate şi a promis să "repornească" sistemul prin aducerea unor comandanţi cu experienţă care să înţeleagă nevoile zilnice ale trupelor.

Reorganizarea vine de data aceasta într-un moment de incertitudine pentru Ucraina, în condiţiile în care trupele ruseşti au început să avanseze în est, profitând de lipsa de forţă de luptă ucraineană pe front, precum şi de stocurile din ce în ce mai mici de obuze de artilerie.

Într-un decret separat de joi, Zelenski l-a reconfirmat, de asemenea, pe Dmitro Hereha în funcţia de comandant al forţelor de sprijin ale armatei, post din care acesta fusese demis fără nicio explicaţie în luna martie.

Lupanciuk a fost numit la conducerea forţelor speciale în noiembrie anul trecut, în urma demiterii subite a predecesorului său Viktor Horenko.

Demiterea lui Horenko a fost văzută la vremea respectivă ca un semn al unei rupturi tot mai mari între Zelenski şi comandantul său de atunci, care a fost demis câteva luni mai târziu.

Forţele speciale nu au un profil public, dar se crede că au fost implicate în cele mai ambiţioase operaţiuni ale Ucrainei în zonele controlate de Rusia şi în special în peninsula Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor