Zelenski concediază nouă oficiali de top în primul scandal de corupţie ce zguduie Ucraina pe timp de război

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (Captură ecran)

Marţi, Kievul a anunţat demiterea a nouă înalt funcţionari, în cadrul celei mai mari remanieri politice, după primul scandal major de corupţie din ţară legat de invazia rusă, transmite The Moscow Times.

Ucraina suferă de mult timp de o corupţie endemică, dar războiul de aproape un an pe scară largă al Moscovei a umbrit eforturile guvernului de a eradica corupţia.

Aliaţii occidentali au alocat miliarde de dolari sub formă de ajutor financiar şi militar Kievului pentru a contracara trupele ruseşti, condiţionând adesea sprijinul de reformele anticorupţie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara, în discursul său, că această curăţenie este necesară şi că vor fi luate măsuri suplimentare.

"Este corect, este necesar pentru apărarea noastră şi ajută la apropierea noastră de instituţiile europene. Avem nevoie de un stat puternic, iar Ucraina va fi exact aşa", a spus el.

Asistentul prezidenţial Mihailo Podoliak a declarat că Zelenski s-a concentrat pe "priorităţile cheie ale statului" în demiterea oficialilor, printre care se numără guvernatori ai regiunilor care au cunoscut lupte grele şi miniştri adjuncţi ai cabinetului.

"În timpul războiului, toată lumea ar trebui să îşi înţeleagă responsabilitatea", a scris Podoliak pe Twitter.

Această remaniere a avut loc după ce un ministru adjunct ucrainean al dezvoltării comunităţilor şi teritoriilor, Vasil Lozinski, a fost demis la sfârşitul săptămânii trecute, în urma arestării lui sub suspiciunea de deturnare de fonduri.

Fotografii publicate de Biroul Naţional Anticorupţie au arătat ascunzători de bani confiscaţi în biroul lui Lozinski.

Bărbatul de 36 de ani a fost acuzat că a primit o mită de 400.000 de dolari pentru a "facilita" achiziţionarea de generatoare la preţuri exagerate, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu penuria de energie electrică în urma loviturilor ruseşti asupra reţelei sale energetice.

"Faptele bune"

Marţi, consilierul prezidenţial Kirilo Timoşenko, care a lucrat cu Zelenski de când a fost ales în 2019, şi-a anunţat demisia.

Tânărul în vârstă de 33 de ani a postat o fotografie în care ţine în mână o scrisoare de demisie scrisă de mână, mulţumindu-i preşedintelui pentru "oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi şi în fiecare minut".

Timoşenko a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv în legătură cu presupusa utilizare personală, în octombrie anul trecut, a unui SUV donat Ucrainei în scopuri umanitare.

A fost înlocuit de Oleksii Kuleba, fostul şef al administraţiei militare din regiunea Kiev.

Oleg Nemcinov, un oficial guvernamental de rang înalt, a anunţat, de asemenea, plecarea a cinci guvernatori regionali şi a patru miniştri adjuncţi.

Printre aceştia se numără şefii regiunii centrale Dnipropetrovsk, ai regiunii nord-estice Sumi, ai regiunilor sudice Zaporojie şi Herson, precum şi ai regiunii din jurul capitalei Kiev.

Nemcinov a anunţat, în plus, demiterea a doi miniştri adjuncţi ai dezvoltării comunităţilor şi teritoriilor şi a unui ministru adjunct al politicii sociale.

Ministerul Apărării a anunţat separat demisia ministrului adjunct Viaceslav Şapovalov, care se ocupa de furnizarea de sprijin logistic pentru armată.

Aceasta a survenit după ce ministerul a fost acuzat că a semnat contracte alimentare la preţuri de două-trei ori mai mari decât cele actuale pentru produsele alimentare de bază.

Ministerul a insistat că acuzaţiile au fost "nefondate şi fără temei", dar a declarat că plecarea lui Şapovalov ar "păstra încrederea societăţii şi a partenerilor internaţionali".

Vacanţă în Spania

Procurorul general adjunct Oleksi Simonenko a demisionat, de asemenea, în urma unor informaţii din presă potrivit cărora acesta şi-ar fi petrecut vacanţa în Spania, folosind, se pare, o maşină aparţinând unei întreprinderi ucrainene.

Statele Unite au salutat demisiile şi au declarat că nu se ştie că ar fi fost implicat vreunul dintre miliardele de dolari din asistenţa de război acordată de SUA.

"Poporul ucrainean a fost foarte clar în ceea ce priveşte dorinţa sa de bună guvernare şi transparenţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

În pofida faptului că s-a pronunţat în favoarea combaterii corupţiei, Zelenski însuşi a fost implicat în trecut în scandaluri de corupţie.

În 2021, aşa-numitele Pandora Papers obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie au afirmat că Zelenski a folosit o reţea de companii offshore pentru a cumpăra trei proprietăţi de lux în Londra.

Biroul său a declarat la acea vreme că Zelenski, care este un fost actor şi comediant, a creat companiile offshore pentru a se proteja împotriva "acţiunilor agresive" ale regimului "corupt" al fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Transparency International a clasat Ucraina pe locul 122 din 180 în clasamentul privind corupţia pentru anul 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe