Zelenski atrage atenţia că Europa nu poate garanta securitatea Ucrainei [Guardian]

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
12.02.2025

Dacă Donald Trump retrage sprijinul SUA pentru Ucraina, Europa singură nu va putea umple golul, a avertizat Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat Guardian, în ajunul a ceea ce ar putea fi cea mai importantă călătorie diplomatică a sa de la invazia rusă la scară largă în urmă cu trei ani.

„Există voci care spun că Europa ar putea oferi garanţii de securitate fără americani, iar eu spun absolut nu”, a declarat preşedintele ucrainean, adăugând că „Garanţiile de securitate fără America nu sunt reale”.

Trump a declarat că doreşte să pună capăt războiului din Ucraina, dar scepticii se tem că un acord intermediat de SUA ar putea implica forţarea Ucrainei să capituleze în faţa cererilor maximaliste ale lui Vladimir Putin. Zelenski a declarat că este gata să negocieze, dar doreşte ca Ucraina să facă acest lucru dintr-o „poziţie de forţă” şi a spus că va oferi companiilor americane contracte de reconstrucţie profitabile şi concesii de investiţii pentru a încerca să îl convingă pe Trump.

„Cei care ne ajută să salvăm Ucraina vor [avea şansa de] a o renova, cu afacerile lor împreună cu afacerile ucrainene. Despre toate aceste lucruri suntem pregătiţi să vorbim în detaliu”, a spus el.

Zelenski se va deplasa la Conferinţa de Securitate de la München la sfârşitul acestei săptămâni, unde se aşteaptă să se întâlnească cu vicepreşedintele american, JD Vance, unul dintre cei mai ostili faţă de Ucraina din cercul apropiat al lui Trump. La conferinţa de anul trecut, Vance, pe atunci senator, a refuzat să se întâlnească cu Zelenski, declarând anterior că „nu prea îi pasă ce se întâmplă cu Ucraina, într-un fel sau altul”.

Zelenski intenţionează, de asemenea, să se întâlnească cu alţi membri ai echipei lui Trump, precum şi cu senatori influenţi în München, dar „nu există încă o dată” pentru o întâlnire cu Trump, a menţionat el, deşi echipa sa lucrează pentru a stabili una.

Trump a declarat în weekend că se va întâlni „probabil” cu Zelenski în această săptămână şi este posibil ca liderul ucrainean să călătorească la Washington de la München.

„Sperăm că echipele noastre vor stabili o dată şi un plan de întâlniri în SUA; de îndată ce se ajunge la un acord, suntem gata, eu sunt gata”, a declarat el.

Într-un interviu Fox News difuzat luni seara, Trump a declarat că Statele Unite au cheltuit sute de miliarde de dolari pentru Ucraina în ultimii ani. „Pot face o înţelegere, pot să nu facă o înţelegere, pot fi ruşi într-o zi, pot să nu fie ruşi într-o zi, dar vom avea toţi aceşti bani acolo şi am spus că îi vreau înapoi”, a spus Trump.

Aceasta înseamnă că, pe lângă mesajele frecvent auzite ale lui Zelenski cu privire la riscurile geopolitice şi morale de a permite Rusiei să câştige în Ucraina, acesta a adăugat unele noi, special adaptate pentru preşedintele SUA.

Cea mai notabilă este ideea că Statele Unite vor avea acces prioritar la „pământurile rare” ale Ucrainei, o perspectivă care a stârnit suficient interesul lui Trump pentru ca acesta să o menţioneze de mai multe ori în recentele apariţii media. Marţi, Trump a declarat că îl va trimite pe secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, în Ucraina, fapt semnalat de Reuters, pentru a discuta despre resursele de pământuri rare.

Zelenski a declarat că i-a prezentat această idee lui Trump în septembrie, când cei doi s-au întâlnit la New York, şi că intenţionează să se întoarcă cu „un plan mai detaliat” privind oportunităţile pentru companiile americane atât în reconstrucţia Ucrainei postbelice, cât şi în extracţia resurselor naturale ucrainene.

Ucraina are cele mai mari rezerve de uraniu şi titan din Europa, a declarat Zelenski, şi „nu este în interesul Statelor Unite” ca aceste rezerve să fie în mâinile Rusiei şi să fie potenţial împărţite cu Coreea de Nord, China sau Iran.

Dar a existat şi un stimulent financiar, a spus el: „Vorbim nu numai despre securitate, ci şi despre bani ... Resurse naturale valoroase în care putem oferi partenerilor noştri posibilităţi care nu existau înainte de a investi în ele ... Pentru noi, se vor crea locuri de muncă, iar pentru companiile americane se vor crea profituri”.

Zelenski a declarat că este esenţial pentru securitatea Ucrainei ca sprijinul militar american să continue, dând exemplul sistemelor de apărare aeriană Patriot fabricate în SUA. „Numai Patriot ne poate apăra împotriva tuturor tipurilor de rachete, numai Patriot. Există şi alte sisteme [europene] ... dar acestea nu pot oferi protecţie completă ... Deci, chiar şi din acest mic exemplu puteţi vedea că fără America, garanţiile de securitate nu pot fi complete”, a spus el.

Cu privire la îngheţarea USAid, Zelenski a declarat: „Nu ne vom plânge că unele programe au fost îngheţate, deoarece cel mai important lucru pentru noi este ajutorul militar şi acesta a fost păstrat, fapt pentru care sunt recunoscător ... Dacă partea americană are posibilitatea şi dorinţa de a-şi continua misiunea umanitară, suntem pe deplin de acord, iar dacă nu, atunci ne vom găsi propria cale de ieşire din această situaţie”.

Declaraţiile publice ale lui Trump cu privire la Ucraina au fost până acum fragmentate şi adesea contradictorii, dar o temă care a prevalat este că, deşi doreşte să încheie un acord pentru a pune capăt războiului, Europa ar trebui să fie responsabilă pentru menţinerea păcii după aceea. În replică, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a lansat ideea unei forţe europene de menţinere a păcii care ar putea fi desfăşurată în Ucraina la un moment dat după încheierea unui acord de încetare a focului. Zelenski a spus că o astfel de misiune ar funcţiona doar dacă ar fi desfăşurată la scară largă.

„În ceea ce priveşte ideea lui Emmanuel, dacă face parte [dintr-o garanţie de securitate] atunci da, dacă vor fi 100-150.000 de trupe europene, atunci da. Dar chiar şi atunci nu am fi la acelaşi nivel de trupe ca armata rusă care ne ameninţă”, a spus el.

Europa este încă departe de a fi de acord cu desfăşurarea de trupe pregătite de luptă în Ucraina, o mişcare pe care Putin ar fi puţin probabil să o accepte în cadrul negocierilor, iar Zelenski a declarat că o misiune de menţinere a păcii mai blândă ar fi puţin probabil să funcţioneze dacă nu vine cu garanţii că se va opune Rusiei dacă Moscova va relua ostilităţile.

„Voi fi sincer cu dvs., nu cred că trupele ONU sau ceva similar au ajutat vreodată pe cineva în istorie. Astăzi nu putem susţine cu adevărat această idee. Suntem pentru un contingent [de menţinere a păcii] dacă face parte dintr-o garanţie de securitate şi aş sublinia din nou că fără America acest lucru este imposibil”, a adăugat el.

În cazul în care Trump reuşeşte să aducă Ucraina şi Rusia la masa negocierilor, Zelenski a declarat că intenţionează să ofere Rusiei un schimb direct de teritorii, renunţând la terenurile pe care Kievul le deţine în regiunea rusă Kursk de la lansarea unei ofensive surpriză acolo în urmă cu şase luni.

„Vom schimba un teritoriu cu altul”, a spus el, dar a adăugat că nu ştie ce parte a teritoriului ocupat de Rusia ar cere Ucraina în schimb. „Nu ştiu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate”, a menţionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor