Zelenski acuză Rusia că a blocat 22 de milioane de tone de alimente şi avertizează asupra unei crize alimentare

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (Captură ecran)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că blochează exportul a 22 de milioane de tone de produse alimentare, avertizând că, dacă porturile sale nu vor fi deblocate, multe ţări se vor confrunta cu o criză alimentară.

"Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară şi multe alte ţări se vor confrunta cu ea", a declarat Zelenski în timpul unei întâlniri cu presa, după discuţiile cu premierul portughez Antonio Costa, care au avut loc sâmbătă, la Kiev, potrivit biroului preşedintelui.

Liderul ucrainean a adăugat că "Rusia a blocat aproape toate porturile şi toate, ca să spunem aşa, oportunităţile maritime de a exporta alimente - cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui şi altele. O mulţime de lucruri".

"Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, ce a fost provocată de Rusia. Acum se va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm ţările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare. Le puteţi debloca în diferite moduri. Una dintre modalităţi este o soluţie militară. De aceea, ne adresăm partenerilor noştri cu întrebări privind armele respective", a declarat Zelenski, citat de CNN.

Preşedintele ucrainean a acuzat, de asemenea, Moscova că "fură treptat" produse alimentare şi încearcă să le vândă.

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis sâmbătă, pe Twitter, că "Rusia pune milioane de oameni în pericol de foamete prin blocarea porturilor noastre". El a adăugat că Ucraina a stabilit împreună cu partenerii săi două rute terestre alternative pentru a livra exporturile de alimente şi "a salva Africa şi alte regiuni de foamete".

Înainte de război, livrările de grâu din Rusia şi Ucraina reprezentau aproape 30% din comerţul global, iar Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de porumb şi al cincilea exportator de grâu din lume, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Programul alimentar mondial al Naţiunilor Unite - care ajută la combaterea insecurităţii alimentare la nivel mondial - cumpără aproximativ jumătate din grâul său din Ucraina în fiecare an şi a avertizat asupra consecinţelor grave dacă nu se deschid porturile ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe