Zegrean audiat pentru invalidarea Referendumului din 2012: "Rezultatul votului nu l-am stabilit noi!"

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean a fost audiat miercuri la Parchetul General de pe lângă ÎCCJ, într-un dosar în care sunt anchetaţi nu mai puţin de şase actuali şi foşti judecători CCR, acuzaţi pentru invalidarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit Romanialibera.ro, fapta pentru care s-a început urmărirea penală ar fi de fals în acte oficiale, cei şase judecători vizaţi de anchetă fiind acuzaţi că i-au transmis premierului Ponta o erată prin care au corectat o adresă cu informaţii false transmise de colegul lor, judecătorul Acsinte Gaspar.

"Curtea Constituţională a redactat erata. Cu ce să mă simt vinovat? Am luat o decizie. Am mai spus-o de atâtea ori şi vă repet până cineva o să înţeleagă, rezultatul votului nu l-am stabilit noi. Noi (CCR n.r.) am primit de la Biroul Electoral Central procesul verbal privind rezultatul votării şi acolo scria că au fost la vot 8 milioane şi ceva de cetăţeni, care reprezentau 46,24% din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale. Noi dacă am fi dat altfel decizia puteam fi traşi la răspundere eventual.", a declarat preşedintele CCR înainte de intrarea la Parchet.

"Nu e prima plângere, au fost o mulţime, au fost mai multe dosare pentru care s-a dat NUP. Nu e justificată redeschiderea dosarului. Nu putem fi traşi la răspundere juridică, penală pentru voturile date şi pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Dacă pentru fiecare decizie am ajunge la Parchet, unde am ajunge? Alţii m-au dat în judecată să mă dea afară din servici, că nu văd bine", a mai declarat Zegrean, citat de B1 Tv, comentând plângerea penală ce stă la baza acestui dosar, plângere a lui Constantin Creangă, pensionar prezent la Antenele lui Dan Voiculescu.

La ieşirea de la audieri, Augustin Zegrean a precizat că a răspuns cinstit la toate întrebările judecătorilor. Acesta a fost întrebat dacă erata a modificat rezultatele referendumului, ceea ce nu s-a întâmplat, a subliniat şeful CCR.

În acest dosar, nu i s-a adus nicio acuzaţie, ci are calitatea de martor, a mai afirmat acesta.

”Ce am primit de la BEC am dat mai departe. Nu mi s-a adus nico acuzaţie, eu sunt martor. M-am dus în Parlament să prezint rezultatele, strigau după mine orbul handicapat!”, a declarat Zegrean.

Procurorii au deschis dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Băsescu, în care sunt anchetaţi şase actuali şi foşti judecători.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne