Xenofobia rusă izbucneşte la Sankt Petersburg

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Zeci de naţionalişti ruşi au atacat duminică cetăţeni ne-slavi, informează Europa Liberă.

Conform agenţiei Itar-Tass înainte ca violenţa să izbucnească, agresorii participaseră la un miting naţionalist autorizat în piaţa Marsovo Pole. Ulterior, participanţii la miting s-au îndreptat spre bulevardul Nevski, din centrul oraşului, luând la bătaie cel puţin doi trecători cu "înfăţişare străină".

Itar-Tass relatează că la faţa locului s-au deplasat efective de poliţie, iar opt agresori au fost arestaţi. Incidentele au loc la scurt timp după atacurile naţionaliştilor asupra migranţilor din Moscova în urma unui omor pus pe seama unui bărbat din Azerbaidjan.

Pe 13 septembrie, mii de persoane au protestat în sudul Moscovei, după uciderea lui Egor Sherbakov, un tânăr rus în vârstă de 25 de ani, de către un imigrant azer.

Manifestanţii au fost violenţi, au bătut paznici, au devalizat centrul comercial Biriuza, căruia au încercat să îi dea foc.

Manifestanţii au continuat seria violenţelor şi au spart intrarea unui depozit de legume vecin, un loc unde munceau mulţi imigranţi, pe care locuitorii îi acuză că sunt responsabili de nivelul de infracţionalitate extrem de ridicat în acest cartier moscovit. Protestatarii scandau: „Rusia este a ruşilor” şi „Puterea Albă”.

La sfârşitul săptămânii trecute ambasadorul azer la Moscova, Polad Biulbiul-ogly, a denunţat "isteria" anti-Azerbaidjan care s-a stârnit în Rusia după arestarea imigrantului clandestin azer, Orhan Zeinalov, acuzat că l-a ucis pe Egor Şcerbakov.

Oficialităţile ruse au catalogat acuzaţiile ca neavând nici un fundament.