Revolte în Moscova: „Rusia este a ruşilor” [video]

Revolte în Moscova, 13 octobrie 2013
Revolte în Moscova, 13 octobrie 2013 (- / AFP / Getty Images)

Mii de persoane au protestat duminică, în sudul Moscovei, faţă de uciderea prin înjunghiere a unui tânăr rus în vârstă de 25 de ani, pe nume Egor Sherbakov, în faţa logodnicei sale, de către un imigrant care nu este de origine slavă şi care ar fi reuşit să fugă, potrivit unui fotograf AFP (video prezent pe pagina articolului din Epoch Times).

Majoritatea protestatarilor au fost tineri care s-au manifestat violent şi au spart intrarea în centrul comercial Biriuza din cartierul Biriuliovo, au bătut paznici, au spart ferestre şi vitrine şi chiar au încercat să incendieze clădirea, a raportat postul de radio Ecoul Moscovei, citat de Gândul.

Manifestanţii au continuat seria violenţelor şi au spart intrarea unui depozit de legume vecin, un loc unde munceau mulţi imigranţi, pe care locuitorii îi acuză că sunt responsabili de nivelul de infracţionalitate extrem de ridicat în acest cartier, potrivit fotografului AFP. Protestatarii scandau: „Rusia este a ruşilor” şi „Puterea Albă”. Aceştia au spart geamurile şi farurile unui camion care era parcat pe terenul depozitului, iar după aceea mulţimea a început să se disperseze.

Forţele speciale de poliţie s-au deplasat la faţa locului, unde au reţinut aproximativ 400 protestatari, potrivit BBC. Unii dintre care au încercat să se opună arestării, aruncând cu sticle goale în direcţia poliţiştilor, raportează Ecoul Moscovei, care a adăugat că unii martori au precizat că printre manifestanţi s-au aflat şi naţionalişti radicali.

Poliţia rusă a deschis o anchetă pentru „huliganism” în urma acestor revolte.

Şeful poliţiei din Moscova Anatoliy Yakunin, a dat vina pentru aceste violenţe pe „extremiştii”, dintre care mulţi erau beţi, potrivit acestuia.

În jur de 200 de persoane s-au adunat iniţial, în apropiere de centrul Biriuza, pentru a protesta faţă de uciderea lui Egor Şcerbakov, un tânăr rus în vârstă de 25 de ani, care a fost înjunghiat joi în faţa logodnicei sale. Ulterior acest protest a degenerat şi s-a transformat într-unul violent.

Criminalul, care a reuşit să scape, ar fi un bărbat originar din Asia Centrală sau Caucazul de Nord, conform unor imagini înregistrate de o cameră de supraveghere video şi publicate de poliţia rusă. Până acum suspectul nu a putut fi identificat. Locuitorii sunt convinşi că este vorba despre un imigrant ilegal şi fac apel la autorităţi să consolideze lupta împotriva imigraţiei clandestine la Moscova.

Recenta violenţă vine pe fondul unei tensiuni în creştere între etnici ruşi, imigranţii din regiunea Caucazului, care sunt cetăţeni ruşi şi ne-ruşii din fostele republici sovietice.

Poliţia a demarat o anchetă penală pentru crimă şi a propus o recompensă în valoare de un milion de ruble (aproximativ 22.800 de euro - n.r.) persoanei care va ajuta la arestarea suspectului, a anunţat o purtătoare de cuvânt a forţelor de ordine locale, potrivit agenţiei Itar-Tass.

"Vor fi luate toate măsurile pentru arestarea criminalului (...), cei mai buni anchetatori se vor ocupa de acest caz", a declarat un reprezentant al poliţiei în acest district, Aleksandr Polovinko.

Dar locuitori reuniţi în apropierea centrului comercial sunt de altă părere, aceştia acuzând poliţia că de fapt nu ia măsuri adecvate în pentru a preveni astfel de crime comise de persoane originare din alte ţări şi au militat pentru interzicerea accesului imigranţilor în Moscova.

Principala temă de campanie electorală pentru Primăria Moscovei a fost lupta împotriva imigraţiei ilegale, iar odată cu apropierea acestui scrutin, care s-a desfăşurat pe 8 septembrie, au fost efectuate raiduri multiple împotriva celor aflaţi în această situaţie.

Rusia se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă cauzată de o gravă criză demografică, fapt pentru care găzduieşte milioane de imigranţi, care provin din ţări asiatice sau din foste republici sovietice. Imigraţii din aceste ţări lucrează în general la negru, în locuri precum ateliere de confecţii sau şantiere şi pieţe din oraşele ruseşti. Aceştia se confrunta în general cu condiţii foarte dificile de viaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe